Майбутнє безконтактних платежів і мобільного банкінгу

page main image

Оплата банківською карткою давно стала буденним процесом. Функція безконтактної оплати доступна навіть на локальних точках продажів і в невеликих магазинах.

Останнім часом дедалі частіше використовується технологія безконтактних платежів з платіжних карт. Рівень розвитку інформаційних технологій дає змогу оплачувати товар/послугу в один дотик, використовуючи розумний годинник або смартфон. Контролювати свій банківський рахунок і моніторити пристрої безконтактної оплати, якими володіє користувач, можна через додатки мобільного банкінгу в смартфоні. З огляду на це постає питання наскільки безпечні безконтактні фінансові операції та яке майбутнє чекає на мобільний банкінг?

Функція безконтактної оплати в телефоні — не дивує, а портативні IoT-пристрої відмінно вписалися в побут

У великих містах і столицях оплата покупок через додаток на телефоні вже не дивує. Використовуючи цифрові пристрої, такі як смарт-годинник або навіть каблучки безконтактної оплати, можна оплатити проїзд у громадському транспорті або велику покупку в магазині техніки. Компанія Mastercard зазначає, що в такій формі оплати існує ефективний міжнародний досвід. Так, згідно з мандатом компанії з 1.01.2020 платіжні термінали на території Європи мають підтримувати технологію безконтактних платежів NFC.

Технологія набула широкої популярності, що підтверджує обсяг платежів у Європі, який збільшився на 145% за минулий рік, заявляє Mastercard. Банки розвинених країн пропонують послуги оформлення картки на портативних пристроях: смартфонах, годинниках, браслетах, стікерах, у ювелірних каблучках.

Бездротова передача даних — Near-Field Communication (NFC) — вбудована технологія в портативні пристрої, яка якраз забезпечує здійснення безконтактного платежу за дебетовою або кредитною карткою, підключеною до сервісу.

Реалізувати технологію можна на провідних мобільних ОС, NFC-оплата Андроїд або iOS через популярність послуги в IT. Безпека у фінансовій сфері дуже делікатне питання, проте йому приділяють окрему увагу, тому захист ваших даних на NFC-каблучці аналогічний тому, що використовується на банківській пластиковій картці.

NFC-платежі на світовому ринку

У процесі розвитку напряму IoT-технологій для NFC-систем ринок наповнюється новими технологіями та рішеннями, що призводить до створення більш функціональних гаджетів. Згідно з останньою статистикою, 20% дорослого населення США носять фітнес трекери або smart-годинники. Однією з основних галузей, яка стимулює поширення безготівкових платежів по всій Європі, є транспортний сектор і роздрібна торгівля.

Online banking mobile apps, Near-Field Communication iphone

Першочергові переваги безконтактних платежів — інтуїтивно зрозумілі користувачеві, ефективні в місцях великого потоку людей (супермаркет, метро тощо), зручність та мобільність. Крім того, кілька банківських карток можуть бути прив’язані до одного пристрою. Технічне здійснення такого, на перший погляд складного завдання, вже давно знайшло свій алгоритм. Софтверні компанії по всьому світу надають послуги для банківської сфери.

Захист NFC-карт від фінансових афер і крадіжок даних

Захист картки з безконтактною оплатою — головна та природна проблема, яка турбує користувача NFC. Крім того, у кожного банку є індивідуальна система безпеки, спрямована на захист банківських операцій. Це слід враховувати під час налаштування програмного забезпечення для пристроїв NFC та IoT.

Використовуючи технологію Host Card Emulation — HCE, яка дає змогу відтворювати принцип роботи банківської картки на смартфоні, захисний модуль є віртуальним і знаходиться в хмарі. Відкрита архітектура HCE імітує роботу карт програм лояльності, проїзних, перепусток тощо. За допомогою цієї технології можна значно прискорити процес впровадження платіжних послуг NFC, оскільки відсутня необхідність в узгодженні дій з виробниками смартфонів, крім того, вирішується багато проблем сумісності.

У 2018 році соціальними мережами пройшли чутки про аферистів із мобільним платіжним терміналом у громадських місцях, які крали гроші або дані з безконтактних платіжних карток. У теорії звучить переконливо, проте при детальному вивченні малоймовірно. Технічна можливість є та банки підтверджують її, проте прецедентів про розкрадання даних «по повітрю» дуже мізерне та й фактичного підтвердження вони не мають.

mobile banking app, Development of mobile app

Способи оплати з використанням безконтактної картки та пристрою з NFC (Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay) схожі: в обох випадках термінал отримує платіжні дані (номер картки і термін дії) та одноразовий динамічний код. Різниця між оплатою за допомогою смартфона полягає у використанні технології токенізації — послідовність цифр, яку центр обробки банку-еквайєра відправляє на сервер MasterCard. Його використання обмежене, він дійсний лише для безконтактного платежу і його можна відкликати або замінити в будь-який час. Отже технологія токенезації забезпечує найвищий рівень безпеки фінансових коштів.

Виходячи з вище сказаного, безконтактна оплата має перспективне майбутнє та стрімко розвивається у великих містах. І в найближчому майбутньому буде доступна скрізь.

Додаток для банківських карт — розробка мобільного банкінгу

Говорячи про можливості безконтактної оплати, неможливо обійти стороною мобільний банкінг. Адаптовані додатки фінансових і банківських послуг дають змогу користувачеві контролювати свої рахунки в смартфоні. Послуга розробка мобільного додатка для банку затребувана практично будь-якою клієнто-орієнтованою банківською установою.

Банківські мобільні додатки для Андроїд або iOs повинні коректно функціонувати на різних пристроях, таких як смартфони та планшетні ПК, підтримувати бездротове підключення через Bluetooth і Wi-Fi до пристроїв безконтактної оплати. Реалізація додатків онлайн банкінгу швидко окуповуються завдяки підвищенню лояльності та залученості клієнтів і економії витрат на рекламу та утримання відділень.

Функції та переваги для банку замовити розробку мобільного додатку

Додатки для мобільного банкінгу мають дуже широкий спектр функцій, які часто повторюють опціонал сайту інтернет-сторінки банку.

Мобільні банківські послуги містять у собі:

financial app developers, banking applications

На відміну від інтернет-банкінгу, застосунок для смартфона має спрощений інтерфейс, проте високий рівень функціональності. Розробка мобільного банківського додатка дає змогу домогтися лояльності клієнтів. Банк тісно взаємодіє з користувачами спілкуючись через push-повідомлення тим самим формує свій імідж особисто для кожного. Виходячи з попереднього, акції та пропозиції можуть бути спрямовані на конкретну людину або групу, а отже відгук аудиторії буде вищим. Ще один плюс у тому, що банк спостерігає за реакцією потенційних покупців та аналізує популярність нової послуги, проводить кореляцію попиту та ціни більш ефективно.

Онлайн-банкінг мобільні додатки для Android та iOS в PNN Soft

Компания PNN Soft має багатий досвід розробки в галузі фінансів і банківської сфери. Завдяки цьому ми добре розбираємося у внутрішній інфраструктурі фінансових установ і вміємо швидко інтегруватися з необхідними сервісами. Виділена команда наших фахівців готова реалізувати проєкт будь-якої складності з інтелектуальною системою безпеки та максимальним захистом Ваших даних. Довірте розробку ПЗ справжнім професіоналам та заповніть нашу контактну форму.