Промисловий Інтернет речей: що потрібно знати про сучасну технологію?

page main image

За останні кілька років безліч підприємств успішно впровадили технологію промислового Інтернету речей, але справжньою знахідкою вона стала для обробної промисловості. Підвищення ефективності, надання високоякісних продуктів та управління ресурсами — ось найбільш суттєві переваги технології. Більше того, впровадження Інтернету речей — це ключ до підвищення стійкості бізнесу до криз, що особливо актуально під час пандемії COVID-19. Система IIoT також забезпечує економічну ефективність операцій і підтримує безперервність виконання робочих процесів, захищаючи підприємства від надзвичайних ситуацій. Ще одна безумовно важлива функція IIoT — забезпечення безпеки працівників промислових підприємств. І, нарешті, це рішення допомагає підвищити гнучкість роботи компаній.

Не дивно, що, за твердженням Meticulous Research, ринок IIoT активно зростатиме і до 2027 року досягне близько 263 мільярдів доларів.

Промисловий інтернет речей: докладніше про роль і безпеку IIoT

Як випливає з назви, IIoT спрямований на вдосконалення промислових і виробничих процесів завдяки датчикам, смартфонам і планшетам з підтримкою протоколу IP. Таким чином, підприємства можуть користуватися набором даних, адже пристрої здатні виробляти та аналізувати їх у режимі реального часу. Чи варто говорити про значне зниження ризику людських помилок? Гаджети і датчики дають змогу компаніям вчасно виявляти недоліки та збої, а отже, економити час і гроші. Завдяки системі IIoT дані для компіляції доступні як для бізнес-аналітики, так і для штучного інтелекту.

IIoT з’єднує пристрої, пов’язані з базами даних, через загальну мережу. Незважаючи на те, що на даний момент існує кілька типів промислового інтернету речей, базова IIoT-розробка, як правило, об’єднує такі елементи:

Software-development-for-mobile-devices

У найближчі кілька років дротові мережі будуть розширені і доповнені бездротовими. Але не варто забувати про те, що дані Інтернету речей досить уразливі для атак кіберзлочинців. Згідно зі звітом Verizon про розслідування витоку даних за 2020 рік, промислове шпигунство та вимагання стали найпоширенішими мотивами для виробничих атак ззовні.

Статистика підтверджує, що посилення безпеки програмного забезпечення та прошивки — це обов’язковий захід запобігання кібератакам. Отже, які дії слід вжити для захисту вашого IIoT?

1. Зверніть увагу на сегментацію мережі IIoT.

2. Зашифруйте зв’язок пристрою.

3. Введіть двофакторну автентифікацію.

4. Контролюйте доступ користувачів до інформації та смарт-гаджетів.

5. Відфільтруйте як вихідний, так і вхідний трафік.

6. Інтегруйте систему моніторингу безпеки в реальному часі.

7. Регулярно вносьте виправлення та оновлюйте програмне забезпечення.

Custom-IoT-Solutions-Development

Безпека ІIoT — першорядний фактор запобігання загрозам, особливо в разі тестування на проникнення. Тому необхідно, щоб кожен співробітник компанії розпізнавав кіберзагрози й оперативно реагував на найменші зміни. Пам’ятайте, що регулярне та обов’язкове навчання команди — це найнадійніший спосіб захистити промислову систему Інтернету речей. Ми переконані: час від часу кожній компанії варто проводити аналіз можливих ризиків. У такий спосіб ви знатимете про слабкі сторони архітектури IIot, недоліки API, збої в роботі підтримуючих пристроїв, протоколів тощо.

Безперечно, ви маєте бути готові до надзвичайної ситуації. Найкраще скласти детальний план дій спеціально для екстреного випадку. 

Які кроки не можна пропустити? Ми склали короткий перелік основних дій.

Як ви вже знаєте, технологія IIoT базується на підключенні пристроїв. Однак різноманітність та багатозадачність системи допомагають користувачам вирішувати різні завдання. У кожного типу IIoT є індивідуальний набір інструментів, а ще плюси та мінуси, можливості та ризики. Особливо значущим стає подання інформації у вигляді, зрозумілому для кожного користувача. Завдяки передовим аналітичним платформам, що працюють у реальному часі, це стає можливим. І звісно ж, ви можете обрати саме той варіант розробки користувацьких рішень IoT, який повністю відповідає вашим вимогам. Отже, давайте розглянемо особливості різних систем.

Чотири типи найпоширеніших IIoT

1. LPWAN

Глобальні мережі LPWAN з низьким енергоспоживанням з’єднують усі види датчиків IIoT, спрощуючи роботу багатьох додатків. Такі системи здатні контролювати підключення та керувати його об’єктами. Вони також забезпечують відстеження активів, оцінку витратних матеріалів і зайнятості. LPWAN призначені для підтримки великомасштабних мереж швидкозростаючих промислових і комерційних підприємств. Зверніть увагу: ці системи схильні відправляти невеликий обсяг даних з меншою швидкістю. Тож цей варіант підійде, тільки якщо ви не залежите від часу виконання операцій. Якщо ж компанія потребує занадто високої пропускної спроможності, вивчіть інші види розробки програмного забезпечення.

2. Стільниковий зв’язок (3G/4G/5G)

Цей варіант ідеальний для управління автопарком у логістиці, транспортуванні та забезпеченні надійного автомобільного з’єднання.

apps-development-for-wierless-devices

Сильні сторони стільникового зв’язку — у можливості повсюдного використання та високій пропускній здатності. Системи без проблем підтримують безліч голосових викликів і потокових додатків. Очікується, що цей різновид IIoT стане найбільш ефективним для доповненої реальності та автономних транспортних засобів. Єдиний недолік стільникового зв’язку — відносно високі експлуатаційні витрати та споживання енергії. Крім того, система не підійде для застосунків IIoT, що працюють від мереж із батарейним живленням.

3. Bluetooth и BLE

Спочатку Bluetooth був створений для обміну даними від точки до точки та від точки до багатоточки Розробка бездротових з’єднань, оптимізована з урахуванням вимог до живлення, тепер особливо вигідна для невеликих мереж. Гаджети з підтримкою BLE часто використовуються для створення так званого хаба для смартфонів. Хаб дає змогу швидко переносити важливі дані в хмару. Численні приклади інтеграції BLE можна знайти в розумному будинку, медицині та фітнес-індустрії.

4. Zigbee та інші протоколи Mesh

Zigbee та зіставні мережеві системи необхідні для управління протоколами HVAC, інтелектуального освітлення, безпеки та управління енергоспоживанням. Вони підходять тим галузям, у яких не потрібне складне керування мережею та її налаштування. На відміну від рішення LPWAN, Zigbee менш енергоефективний. З іншого боку, система має набагато вищу швидкість передачі даних.

ІТ-рішення в промисловому виробництві від PNN Soft

Компанія PNN Soft надає послуги з розробки програмного забезпечення. PNN Soft має 20-річний досвід створення високоефективних рішень, але ми постійно вдосконалюємо навички, щоб використовувати новітні технології в роботі. Наша команда також спеціалізується на розробці IIoT. Ми точно знаємо, який тип IIoT буде найкращим рішенням для вашого підприємства.

Якщо Ви шукаєте аутсорсинг-компанію з розробки додатків, заповніть форму нижче.