Як створити додаток для здоров’я: стислий посібник

page main image

У наші дні, коли цифрова індустрія успішно співпрацює з медициною, використання мобільних додатків для охорони здоров’я має незаперечні переваги. Останніми роками онлайн-консультації між лікарями та пацієнтами стають дедалі популярнішими. Згідно зі статистикою близько 53% пацієнтів або вже запланували онлайн-консультацію, або розглядають можливість проведення віртуальних зустрічей у майбутньому. Особливо актуальні додатки для охорони здоров’я під час пандемії Covid-19. Відповідно до прогнозів, сфера телемедицини — використання комп’ютерних і телекомунікаційних технологій для обміну медичною інформацією — коштуватиме понад 40 мільярдів доларів у 2021 році. Більш того, телемедицина — це перспективна галузь охорони здоров’я, яка щороку стабільно зростає на 20%.

Отже, у цій статті ми зупинимося на особливостях сучасних додатків для охорони здоров’я та їхніх типах. Ми також дамо рекомендації про те, як розробити ефективний медичний додаток.

Програми для охорони здоров’я: типи та тренди

Додатки для здоров’я розробляються як для смартфонів, так і для планшетів. Пацієнти можуть користуватися платформами для охорони здоров’я вдома, щоб регулярно отримувати поради щодо харчування, наприклад. Окрема категорія — мобільні застосунки для фітнесу, тренувань та занять йогою, які можна використовувати на ходу. 

medical apps, software development

Крім того, за допомогою медичних додатків клієнти можуть самостійно проводити запропоновану реабілітацію, переглядаючи короткі відеоролики та дотримуючись рекомендацій з харчування. Цифрова навчальна платформа, створена німецькою компанією Vivira, наприклад, допомагає клієнтам з ортопедичними проблемами виконувати вправи в будь-який час. Ще одна фішка розробки — моніторинг прогресу протягом усієї реабілітації.

Додатки для онлайн-взаємодії особливо важливі для людей із серйозними захворюваннями. Наприклад, пацієнти, які страждають на діабет, можуть негайно надсилати свої показання рівня глюкози терапевтам. Подібні платформи також забезпечують безперервну допомогу пацієнтам з артеріальним тиском, раком і хронічними захворюваннями. Таким чином, можна вчасно запобігти кризовим ситуаціям або скоригувати план лікування.

Мобільна охорона здоров’я дає змогу отримувати кваліфіковану допомогу та не витрачати час, простоюючи в чергах. Платформа під назвою Doctor on Demand — приклад якісної реалізації онлайн-консультаційних послуг. Важливо, що за допомогою сервісу перед проведенням огляду лікарі досконально вивчають історію хвороби. Тому не доводиться турбуватися про точність діагнозу та якість лікування.

Отже, не тільки пацієнти можуть повною мірою використовувати додатки для управління медичною інформацією. Численні платформи допомагають лікарям зберігати необхідні дані, обмінюватися думками з іншими професіоналами, ділитися новітніми ідеями та практиками тощо.

Ось список найпоширеніших додатків, спеціально розроблених для лікарів:

create an application, medical apps

Говорячи про розробку додатків для охорони здоров’я, які зазвичай використовуються пацієнтами, можемо виділити такі:

app development for healthcare, create an application

Розробка медичних застосунків немислима без використання передових технологій. Насамперед ви маєте зосередитися на швидкій доступності та функціональності. Не менш важливо налагодити спілкування між клієнтами та терапевтами, а ще всередині групи професіоналів.

Ми підготували для вас п’ять трендів розробки медичних додатків, які вдихнули нове життя в медичну галузь, успішно об’єднавши охорону здоров’я з цифровим середовищем. Отже, давайте заглибимося у вивчення їхніх основних функцій та переваг.

1. Хмарні рішення

Рішення для приватної та загальнодоступної хмари — ідеальний варіант для зберігання даних. Усі зацікавлені сторони можуть оперативно перевіряти дані та ділитися ними за допомогою хмарних технологій, оскільки електронні медичні записи та електронні медичні записи знаходяться в одному місці. 

2. Інтернет речей

Датчики та пристрої збирають дані та передають інформацію, яка необхідна для відстеження самопочуття клієнтів. Крім того, розробка додатків для охорони здоров’я буде неповною без IIoT, оскільки це рішення автоматизує робочі процеси, даючи змогу ефективно управляти часом.

3. Штучний інтелект

ШІ — одна з ультрасучасних тенденцій, пов’язаних із розробкою застосунків. Основна причина замислитися над впровадженням ШІ полягає в скороченні додаткових витрат. А по-друге, за допомогою техніки навіть складні операції можна проводити без присутності клієнтів.

4. Додатки великих даних та аналітики

Ці служби обробляють інформацію, що стосується пацієнтів та зберігають медичні записи, глибоко аналізуючи статистику для прогнозування припливу пацієнтів. У результаті, враховуючи наявні дані, лікарі здатні запропонувати найефективніші методи лікування.

5. Поширення додатків за допомогою страхових компаній

Страхові компанії стають одним з основних каналів поширення медичних додатків. А також можуть вважатися потенційними клієнтами компаній-розробників, що створюють додатки для андроїд про здоров’я..

Короткий посібник зі створення додатків для охорони здоров’я

medical apps, create an application

Варто почати з визначення мети додатка, функціоналу та цільової аудиторії розробки. Запитайте себе, чи будуть користувачі взаємодіяти, ділитися досвідом або просто стежити за станом свого здоров’я. Чи будуть клієнти користуватися додатком сидячи або стоячи? Мінятимуть своє положення? Чи вільні будуть їхні руки?

Крім того, не менш важливою частиною процесу розробки є звернення за професійною порадою та підтримкою до постачальників медичних послуг, людей з медичною освітою. Коли стартові завдання виконано, можна переходити до інших етапів.

1. Виберіть відповідну платформу

Дізнайтеся про найпоширеніші типи додатків, їхні переваги та недоліки до розробки платформ для охорони здоров’я. Таке дослідження допомагає визначитися із запуском проєкту, адаптувати застосунок до потреб вашої цільової аудиторії.

2. Створіть інтерактивний прототип проєкту

Іншими словами, сформулюйте концепцію без фактичного розроблення додатка. Цей крок дасть очевидні переваги: складання макета для A/B-тестування та можливість оцінки функціоналу. Зрештою, чи варто говорити про істотне заощадження коштів?

mobile-healthcare-apps

3. Зверніть увагу на безпеку сервісу

Інструменти можуть відрізнятися залежно від типу вашого застосунку та набору функцій, які ви хочете надати. У будь-якому разі ви повинні пам’ятати, що зашифровані дані повинні передаватися через встановлене безпечне з’єднання.

Аутсорсинг програмного забезпечення від PNN Soft

Безсумнівно, ефективні медичні додатки зроблять революцію в галузі повсякденної клінічної допомоги та змінять практику охорони здоров’я в усьому світі. Ось чому компанія PNN Soft так зацікавлена в розробці сервісів для охорони здоров’я.

Наш останній проєкт — Sport Gear Tracker, призначений для відстеження, запису та аналізу працездатності під час тренування. Платформа також здатна відстежити ваше серцебиття та спалені калорії.

Якщо Ви розмірковуєте над розробкою програмного забезпечення в Україні, просто заповніть форму нижче.