Різниця між BPA і BPM (Автоматизація бізнес-процесів і Управління бізнес-процесами)

page main image

Технології та наука постійно розвиваються, що дає змогу легко прискорити багато знайомих процесів. Нині повсюдно впроваджуються автоматизовані рішення. Їх використовують у всіх галузях промисловості, виробництва, логістики, обслуговування тощо. Автоматизація процесів завдяки програмним рішенням — це чудова можливість для підприємств спростити технологічний процес і роботу загалом.

Автоматизація систем управління передбачає комплекс програмно-апаратних засобів та інструментів. Як правило, управління бізнес-процесами та автоматизація бізнес-процесів є взаємодоповнюючими поняттями, але не взаємозамінними термінами. Важливо знати основні та відмінні характеристики цих двох рішень. Сьогодні ІТ-ринок продовжує розвиватися, впроваджуючи надійні та інноваційні інструменти BPM і BPA. Що сприяє швидкій оптимізації бізнес-процесів.

Значення BPA та його можливості

BPA (Автоматизація бізнес-процесів) — це технологія, що швидко розвивається і допомагає ефективніше виконувати повсякденну роботу співробітників. Системи BPA підбираються індивідуально для кожного бізнесу. Так, компанія PNN Soft має досвід у розробці BPA-рішень для мобільних операторів, телекомунікаційних компаній, фінансових підприємств і банків. Фахівці аналізують щоденні бізнес-процеси, визначаючи відповідні методи для реструктуризації та повної ефективності в рамках поставленого завдання. Основне завдання BPA —  виконання складних процесів, націлених  на  на ведення бізнесу, і часто має справу з критично важливими ключовими процесами, керованими подіями. впорядкувати й уніфікувати кожен бізнес-процес. Однак, автоматизація передбачає і вирішення рутинних завдань. На ринку вже існує безліч універсальних ПЗ і застосунків, які беруть на себе завдання автонабору, реєстрації, збору та обробки відгуків споживачів. Є системи, які автоматизують внутрішні процеси комунікації та роботи співробітників. Наприклад, підраховують години роботи і відпускних, нагадують про дедлайни або події в організації тощо.

Приклади BPA в різних сферах бізнесу:

BPA може бути використано практично в будь-якому відділі та абсолютно різних сферах бізнесу. І зазвичай підтримує інтелектуальних працівників підприємства в задоволенні потреб численних клієнтів. Бізнес-процеси, що піддаються автоматизації, запускаються певною ініціюючою подією. Наприклад, менеджер отримує контакти замовника після того, як система визначить їхню автентичність, або кошти на рекламу списуються тоді, коли користувач перейшов за посиланням і провів на сайті певний час.

Концепція BPM. Які його основні функції?

BPM (Управління бізнес-процесами) —  це дисципліна, в якій використовуються різні методи для виявлення, моделювання, аналізу, вимірювання, поліпшення та оптимізації бізнес-процесів. Програмне забезпечення BPM  покриває різні процеси компанії. Метою системи є досягнення максимальної продуктивності та ефективності в повсякденній діяльності. Зазвичай це реалізується як загальноорганізаційний підхід, і вимагає постійного пошуку нових способів спрощення та подальшого вдосконалення бізнес-процесів.

Впроваджуючи концепцію управління процесами, компанія матиме безліч індивідуальних цілей, пов’язаних з її видом діяльності. Що стосується глобальних цілей, які досяжні за умови успішної реалізації, то можна виділити такі:

Програмне забезпечення BPM є більш всеосяжним. Воно призначене для управління кількома робочими процесами в організації. Програмне забезпечення BPM дає змогу підприємствам досягати більшої загальної ефективності та результативності. Ще одним результатом успішного впровадження програмного забезпечення BPM є скорочення кількості помилок. Управління цим методом дає змогу постійно аналізувати та вдосконалювати сам процес на основі реальних показників.

Система BPA і BPM. У чому їхня відмінність?

BPM solution, BPA solution, IT for business

Щоб провести відмінність між BPM і BPA, ми повинні сказати, що BPA є частиною BPM. У той час як управління бізнес-процесами — це дисципліна управління, яка охоплює наскрізне управління процесами на всіх етапах, BPA фокусується на реалізації бізнес-процесів. Системи BPM на організації та природно управлінні етапами кожного процесу.

BPA і BPM як єдина система? Компанія, яка хоче підвищити ефективність управління процесами, впроваджує систему BPMS, BPMN.  Це допомагає керувати бізнес-процесами в умовах частих змін. Системи BPMS займають свою нішу, не замінюючи, а доповнюючи можливості наявних систем і прикладного програмного забезпечення. Ця система може охоплювати всі вимоги BPA, виконуючи інші етапи процесу в BPM. Вплив, який методи автоматизації та управління можуть мати на кожну ситуацію – значний.

Компанія PNN Soft реалізує BPA і BPM уже 20 років

У портфоліо компанії на сайті вказані проєкти, які стосуються завдань автоматизації та управління. Ось лише деякі з них: