Забезпечення відповідності вимогам безпеки: як перейти від DevOps до DevSecOps

page main image

Мільйони компаній використовують хмарні платформи і вебсервіси Amazon, оскільки це допомагає домогтися гнучкості, знизити витрати і надати інноваційний імпульс вашому підприємству. В епоху хмарних технологій компанії повинні старанно працювати над кібербезпекою протягом усього конвеєра DevOps — ось що говорять експерти AWS. Але що робити, якщо ви хочете створити хмарну платформу, яка ідеально відповідає потребам вашої компанії? Які інструменти дадуть змогу зміцнити кібербезпеку?

Якщо ви плануєте розробити користувацьке хмарне рішення, подумайте про впровадження методологій DevOps і DevSecOps. DevOps і DevSecOps дають змогу всім зацікавленим сторонам співпрацювати на кожному етапі проєкту. Таким чином, розробники, контроль якості та групи безпеки об’єднують свої зусилля для швидкого розвитку систем безпеки. Протягом усього життєвого циклу платформи кібербезпека залишається в центрі уваги кожного експерта. Обидві технології дають змогу клієнтам використовувати автоматизовані стратегії, інструменти управління конфігурацією та дрібнозернистий контроль. Політика як коди та інфраструктура як моделі кодів ідеально підходять для відстеження дотримання в масштабах. Перш ніж зосередитися на кроках для запуску DevSecOps, давайте прояснимо різницю між DevSecOps і DevOps. Якщо умови вам усе ще здаються незрозумілими, продовжуйте читати цей пост – у нас є відповіді!

Перш ніж зосередитися на кроках для запуску DevSecOps, давайте з’ясуємо, чим відрізняється DevSecOps від DevOps. 

DevSecOps і DevOps: у чому різниця?

DevOps services

DevOps — це розробка додатків для ІТ-операцій. DevSecOps — розробка застосунків для забезпечення безпеки ІТ-операцій.

Обидва поняття охоплюють ідеологію, систему практик та інструментів, які дають змогу компаніям надавати рішення з високою швидкістю. Традиційний підхід передбачає роздільне здійснення процесів розробки та впровадження програмного забезпечення. Навпаки, DevOps прагне усунути кордони між цими відділами. У результаті весь процес розробки стає ефективнішим: ви оптимізуєте час, підвищуєте продуктивність і встановлюєте постійний потік спільної роботи.

Філософія DevOps містить три основні підходи:

Відповідно до філософії DevSecOps організації повинні інтегрувати безпеку в кожну частину циклу DevOps, починаючи зі створення макета і закінчуючи тестуванням і підтримкою випущеного продукту. DevSecOps є частиною DevOps, яка виросла настільки, що стала незалежною ідеологією та інструментом інтеграції безпеки в процесі розробки. Інженери відповідають за безпечну автоматизацію всіх технічних аспектів розробки програмних продуктів (SDLC).

Шість основних принципів впровадження DevSecOps:

Cloud adoption services

Перехід до гнучких платформ хмарних обчислень спільного зберігання даних і динамічних додатків безумовно підвищив ефективність процесів в організаціях з різних галузей діяльності.

Що включає в себе безпеку в службах DevOps?

Security in DevOps

Перш за все, для створення конкретних рішень у сфері кібербезпеки продукту необхідно імітувати загрози. Моделювання загроз — це основний метод забезпечення безпеки. Розуміння потенційних ризиків буде відображено при підготовці технічних специфікацій, дизайні та тестуванні. Водночас цей процес є динамічним. Список загроз збільшуватиметься, набуватиме конкретних форм, і в результаті команда зможе надати високоякісні інструменти для захисту продукту.

Кожен етап SDLC має свої особливості, проте ми рекомендуємо вам ознайомитися із загальними аспектами DevSecOps.

DevOps Security

Планування

Моделювання загроз проєкту, плагіни безпеки IDE, Pre-commit hooks, стандарти безпечного кодування, експертне оцінювання.

Прихильність коду

Статичне тестування додатків на безпеку, модуль безпеки та функціональне тестування, управління залежностями, інтеграція безпеки в життєвий цикл розробки програмного забезпечення  

Збірка і тестування

Динамічне тестування додатків на безпеку, перевірка конфігурації хмари, Сканування інфраструктури, незалежний аудит і перевірка системи на відповідність конкретним вимогам кібербезпеки.

Реалізація та виробництво

Smoke Test, тест конфігурації, тестування на проникнення в реальному часі.

Функціонування

Безперервний моніторинг, аналіз загроз, тестування на проникнення в ІТ або pen test, розгляд інциденту та аналіз роботи команди над його вирішенням.

Актуальні практики переходу від DevOps до DevSecOps

Getting from DevOps to DevSecOps

Якщо ви прагнете поліпшити якість коду, почніть працювати з інженерами DevSecOps від самого початку розробки 

Формування культури DevSecOps 

Поставте проблему безпеки в центр уваги співробітників — це дасть вам додаткові дні, щоб призупинити етап розгортання з метою тестування на проникнення. 

Навчання основам безпечного кодування

Інженери DevSecOps допомагають іншим членам команди вивчити основи безпечного кодування і вивчити більш просунуті інструменти безпеки. Усі співробітники повинні проходити навчання кілька разів на рік: відповідно, складність занять зростає.  

Точні інструкції

WISP (письмовий план інформаційної безпеки) і DIRP (план реагування на інциденти з даними) нададуть вашим колегам цінну інформацію, якщо тільки вони будуть зрозумілими та короткими. В іншому разі вони стають перешкодою для розуміння того, які ключі шифрування, шифри та паролі краще використовувати. Необхідно, щоб команда оперативно дізнавалася про основні інструменти безпеки.

Співпраця з досвідченими розробниками зі сформованим списком інструментів.

Коли у команди є одне рішення для кожної проблеми, це дає змогу підприємствам економити витрати і підвищувати ефективність. Намагайтеся співпрацювати з ІТ-фахівцями, кваліфікованими в галузі розробки на замовлення для конкретних галузей. 

Тестування на проникнення і перевірка коду

Ви нічого (або майже нічого) не знаєте про систему, поки не протестуєте її. Безумовно, варто тестувати платформи в процесі розгортання. Проте, ви можете співпрацювати з окремими відділами для проведення тестування на проникнення в реальному середовищі.

Послуги DevOps і DevSecOps від PNN Soft

PNN Soft постачає програмні продукти вже протягом двадцяти років. Ми відточуємо наші навички, щоб надавати нашим клієнтам надійні ІТ-послуги. Ми також впроваджуємо інструменти управління та безпеки для проєктів із дотримання вимог. Незалежно від галузевого сегмента, ми прагнемо приділяти особливу увагу безпеці систем.

Ми фокусуємося на досягненні глибокого розуміння цілей, вимог і пропозицій окремої компанії. Саме тому наші клієнти віддають перевагу довгостроковій співпраці.

PNN Soft реалізує методології Agile, Scrum і RAD для ефективної взаємодії з клієнтами, задоволення очікувань клієнтів і підвищення гнучкості. Наші команди експертів включають розробників програмного забезпечення, інженерів DevOps і DevSecOps, дизайнерів графічного інтерфейсу, тестувальників, технічних авторів і менеджерів.