Сучасна роль ІТ у логістиці та управлінні ланцюгами поставок

page main image

Хоча багато людей асоціюють розробку аналітичного програмного забезпечення насамперед із логістикою, сучасні системи SCM оптимізують усі виробничі процеси, від створення продукту й оброблення матеріалів до формування замовлень та ефективного доставлення продуктів. Відстеження логістичних операцій — це функція однієї з підсистем SCM. Сама ж SCM допомагає підприємствам досліджувати ринок, особливості ціноутворення і навіть знизити ризики відмов.

Якщо ви часто стикаєтеся з труднощами на одному з етапів, згаданих вище, варто подумати про розробку системи для автоматизації бізнес-процесів. У цій статті ми розглянемо особливості впровадження SCM і функціонал даних корпоративних рішень. І, що не менш важливо, ви знайдете тут практичні рекомендації щодо вибору вебпродукту, який відповідає потребам вашого бізнесу.

SCM systems, IT supply logistics

Чи так актуальна аналітика даних ланцюжка поставок?

Зараз у це складно повірити, але 2008 року компанія KFC перебувала в жахливій кризі саме через збій у ланцюжку поставок. Проблема була настільки серйозною, що гігантові швидкого харчування довелося закрити сотні закусочних по всій Британії. Тижневий збій коштував підприємству кілька мільйонів фунтів стерлінгів. І чи варто говорити про різке зниження лояльності клієнтів?

Проте негативний досвід KFC став цінним уроком для безлічі компаній. Підприємства (не тільки харчові) почали всерйоз замислюватися про поліпшення логістики, ефективне управління транспортом і поставками. Зараз сучасні системи SCM — невід’ємна частина функціонування великих компаній. Давайте розглянемо сфери, в яких розробка SCM найбільш актуальна.

Отже, складська логістика та інформаційні технології дають змогу оптимізувати бізнес-процеси, якщо йдеться про:

Крім забезпечення безпеки ланцюгів поставок, SCM дають змогу керувати транспортом у реальному часі, підвищувати ефективність і потенційну прибутковість. Залежно від специфіки вашого бізнесу, різні категорії SCM допомагають керувати конкретними бізнес-процесами. Зупинимося на них докладніше:

software development

ПЗ для збільшення попиту. Полегшує збір даних, допомагає прогнозувати напрямки розвитку компанії. Система Demand Planning дуже корисна, якщо підприємство хоче швидко досягти своїх стратегічних цілей, посилити новий напрямок бізнесу або трохи змінити вектор розвитку.

Клієнтоорієнтоване ПЗ. Такий варіант дає змогу компаніям-початківцям і перспективним компаніям оформляти замовлення, керувати ланцюжком поставок і вибудовувати стратегії роботи з клієнтами.

ПЗ для контролю процесу транспортування і доставки. Незамінні для підприємств, яким важливо узгоджувати дії під час перевезення продукції та доставки. А послідовне планування допомагає знизити витрати коштів і часу. 

Програми для складської логістики. Великі оптові підприємства часто використовують такі платформи, оскільки необхідно постійно відстежувати переміщення продукції в реальному часі.

І пам’ятайте, що кожна з SCM повинна складатися з трьох найважливіших функцій: паралелізму, управлінням версіями та синхронізації.

Data analytics

Зараз усе пояснимо.

Паралелізм. Одночасне виконання двох і більше завдань — природна складова робочого процесу, яку потрібно враховувати під час розроблення системи. 

Управління версіями. Завдяки архівуванню версій документів усі працівники можуть вносити зміни, не побоюючись помилок. Важко уявити собі розробку програмного забезпечення SCM, у якому користувачі не можуть перейти до попередніх версій файлів, коли це потрібно. Ця функція дозволяє працівникам швидко коригувати дані залежно від обставин.

Синхронізація. Ще один важливий момент розробки систем аналізу даних полягає в тому, щоб працівники оперативно дізнавалися про всі виправлення, внесені іншими колегами та вносили зміни самостійно. 

big data support

Процес створення SCM завжди починається зі стратегічного планування. Безумовно, послідовне планування на кожному з етапів розробки можна вважати запорукою успіху. Воно дає змогу клієнтам коригувати дії розробників, вносити зміни та виправлення, а також оцінювати прогрес на кожному етапі розробки. Розробники, своєю чергою, краще розуміють потреби замовників, фокусуючись на пріоритетних завданнях і напрямах.

Створення ефективної SCM і програм для складської логістики

Ось список пунктів, які слід врахувати ще на етапі планування вашого проєкту:

Для реалізації проєкту важливо заручитися підтримкою професійної команди, що складається з:

1. Менеджера конфігурації (Configuration manager). CM затверджує правки або відхиляє зміни, а також стежить за тим, щоб розробники дотримувалися плану.

2. Розробників, які працюють над функціоналом системи.

3. Аудиторів, які стежать за послідовністю виконання завдань під час розробки програмного забезпечення.

4. Проєктних менеджерів, які відстежують та оцінюють прогрес. Вони діють як фасилітатори, допомагаючи організувати якісну комунікацію між усіма учасниками процесу та мотивувати команду.

chain logistics software

Саме час представити вам досвідчену та кваліфіковану команду PNN Soft.

Програмне забезпечення від PNN Soft

Наша компанія вже понад 15 років пропонує клієнтами передові корпоративні рішення. За цей час ми розробили понад 1000 ефективних вебпродуктів. Команда PNN Soft складається з експертів, які спеціалізуються на різних технологіях, мовах програмування, практиках і методологіях розробки. У складі компанії — талановиті розробники програмного забезпечення, технічні керівники, аналітики та керівники проєктів, архітектори та керівники тестування, тестувальники.

Ми намагаємося зробити все для здійснення бізнес-цілей клієнтів у найкоротші терміни.

Якщо створення баз даних актуальне для Вашого підприємства, почніть зі знайомства з портфоліо, або заповніть форму нижче.