Ефективна розробка програмного забезпечення віддалено. Методологія Agile для співпраці з IT-компанією

page main image

Віддалена співпраця з компаніями в галузі розроблення програмного забезпечення має масу переваг: участь у процесі за допомогою онлайн-інструментів менеджменту, контроль якості та порівняно низькі ціни. Особливо актуальний формат віддаленої колаборації під час пандемії. Однак, у традиційних методологій співпраці є і недоліки. Наприклад, внесення правок після завершення кількох етапів проєкту може викликати здивування у розробників. З іншого боку, розробка згідно з початковим планом на шкоду функціональності та зручності вебпродукту — ще одна крайність, що виникає через брак комунікації. Істина завжди десь посередині, а в нашому випадку — в безперервній взаємодії між замовником і командою розробників. 

Альтернативні типи співпраці дають змогу партнерам обмінюватися ідеями на кожному з етапів проєкту. Тому досвідчена команда PNN Soft віддає перевагу гнучким методологіям розробки. Замовник, який бере участь у всьому процесі, оперативно вносить правки, пропозиції та побажання під час роботи компанії над конкретним проєктним завданням.

dedicated-development-team, custom software

Отже, які інструменти оптимізації співпраці між клієнтами та розробниками? Сьогодні ми поговоримо про аутсорсинг розробки програмного забезпечення Agile. Ґрунтуючись на чотирьох фундаментальних принципах, Agile націлена на поліпшення навчання, планування та постійної комунікації партнерів на всіх етапах розробки вебпродукту. 

  1. Індивідуальна та командна взаємодія важливіша за процеси та інструменти.
  2. Робоче програмне забезпечення пріоритетніше, ніж розробка документації.
  3. Безперервна співпраця з клієнтами цінніша за відносини за контрактом.
  4. Реагувати на проєктні зміни — це більш конструктивно, ніж сліпо слідувати плану.

Оскільки замовник вносить необхідні корективи під час проєкту, мета команди розробників, своєю чергою, адаптуватися до змін і покращувати якість продукту. Ще одна суттєва перевага роботи Agile-команди — це відносно часті терміни виконання проєктних завдань. Ви можете встановити часові рамки для кожного етапу проєкту залежно від обсягу робіт, складу команди та складності завдань. У середньому, кожен спринт триває від 1 до 4 тижнів і містить низку ітерацій, які обов’язково фіксуються за часом. Тривалі відстрочки в такому разі малоймовірні.
Методологія діє у двох напрямках. Agile допомагає клієнтам заглиблюватися в особливості розробки і повноцінно брати участь у робочому процесі. Відповідно, IT-компанії краще розуміють потреби замовників, а Agile дає змогу клієнтам уникнути додаткових витрат і захищає проєкти від заморозки. Чи це не привід, щоб розглянути особливості гнучкої системи співпраці докладніше?

Гнучкі методології розроблення програмного забезпечення. Чотири етапи системи Agile

Деякі компанії видозмінюють структуру процесу залежно від обставин і специфіки роботи. Проте основні етапи методології залишаються незмінними.

  1. Розуміння бачення клієнта;

На першому етапі важливо вивчити потреби замовника, сильні та слабкі сторони компанії та довгострокові цілі. Усі учасники процесу, включно з клієнтами, бізнес-аналітиками, розробниками, власниками продукту і проєктними менеджерами, проводять так звані Discovery Sessions для докладного обговорення завдань.

  1. Створення беклогу продукту;

Іншими словами, складання докладного списку вимог і побажань замовника. Далі власник продукту разом із клієнтом визначають порядок, у якому компоненти продукту плануватимуться, розроблятимуться, тестуватимуться і доставлятимуться. Крім цього, замовнику необхідно вчасно визначати пріоритетні напрямки, щоб команда розробників додатків фокусувалася на найважливіших аспектах проєкту. 

  1. Планування ітерацій;

Як згадувалося раніше, після обговорення концепції продукту та аналізу пропозицій компанія починає реалізовувати задумане. Відгуки та побажання замовника допомагають команді коригувати план дій, оперативно реагувати на зміни й оцінювати прогрес. Основна відповідальність керівників проєктів на цьому етапі — забезпечення постійного зв’язку між учасниками.

software development, development team
  1. Продовження циклічної розробки;

Під час кожного зі спринтів якість платформи підвищується. Крім того, додається і новий функціонал продукту, адже всі учасники можуть обмінюватися ідеями для оптимізації системи. Завдяки циклічності співпраці виправлення швидко беруться до уваги, тому команда усуває недоліки системи до того, як вони переростуть у серйозні проблеми.

Чи підійде гнучка розробка застосунків вашому підприємству?

Статистика показує, що 60% компаній збільшують прибуток після впровадження системи Agile. Це ще одне підтвердження того, що універсальних методологій немає. Безсумнівно, при впровадженні Agile потрібно враховувати особливості бізнесу, адже навіть найефективніша система має бути узгодженою з напрямками розвитку та цілями підприємства. Як же визначити, чи підходить гнучка методологія компанії?

Варто подумати про впровадження Agile, якщо:

Замість докладного планування і складання документації, команда буде занурена тільки в покрокову розробку програмного забезпечення.

Система ідеальна для розвитку креативних здібностей усієї команди та обміну ідеями.

agile development, agile programming

Виходячи з особливостей компанії, ви можете комбінувати різні методології для досягнення оптимального результату.

Команда розробників додатків PNN Soft

PNN Soft розробляє програмне забезпечення понад 20 років, ми постійно відшліфовуємо свої навички для створення передових технологій. В Agile-команди нашої компанії входять кваліфіковані розробники ПЗ, тестувальники, дизайнери інтерфейсу, технічні письменники та менеджери.

Замислюєтеся про процес розробки за Agile? Погляньте на наше портфоліо тут.