Progressive Web Apps: переваги сайтів, що функціонально нагадують мобільні додатки

page main image

Thanks to Progressive Web Apps, AliExpress and the Washington Post improved conversion by 82%, and Twitter reduced data consumption by 70%. It’s a good enough argument for taking a closer look at the PWAs, isn’t it? 

PWA statistics
development-of-pwa

Progressive Web Apps надає користувачам важливі вбудовані функції, як-от доступ до застосунку в автономному режимі, push-повідомлення та встановлення рішення на домашній екран мобільного пристрою. Однак не кожен вебдодаток є PWA. Базовий прогресивний вебдодаток містить зашифровані протоколи HTTP, файл маніфесту, один або кілька робочих процесів і функцію швидкого завантаження. Навіть за низької якості інтернету енергоощадні додатки працюють через Bluetooth. Тому вони відкривають максимальні можливості для Інтернету речей, машинного навчання та інших передових технологій. PWA мають кілька важливих цільових показників:

Надійність (Reliable) — застосунок завантажується та показується одразу ж (це не залежить від якості мережі).
Швидкість (Fast) — обмін даними мережею відбувається швидко, рішення вирізняються чуйним UI.
Привабливість (Engaging) — комфортний і приємний інтерфейс, до якого хочеться повертатися.

На додаток до всіх переваг, згаданих вище, рішення PWA усувають ризики підробки контенту, стеження і порушень безпеки. Водночас технологія може бути хорошою інвестицією, яка працює на різних пристроях і адаптується до різних розмірів екрана. У цьому пості ми поговоримо про досвід лідерів ринку з впровадження PWA і розглянемо етапи оптимізації технології.

4 історії успіху PWA-рішень, що надихають

PWA elements

Тут ми зібрали найяскравіші приклади використання Progressive Web Apps.

AliExpress — компанія прагнула зберегти найкращі властивості свого застосунку, а також отримати широкий доступ в Інтернеті. Після розробки PWA коефіцієнт конверсії для нових відвідувачів зріс приблизно на 104%. Крім того, середня кількість переглядів сторінок подвоїлася.

Forbes — слід було посилити залученість клієнтів з мобільних пристроїв. Прогресивному вебдодатку вдалося забезпечити на 43% більше користувацьких сеансів, на 100% підвищити рівень залученості аудиторії. 

Twitter Lite — зосередилися на зменшенні обсягу мобільних даних і досягненні більш ефективного користувацького інтерфейсу. Використовуючи PWA, Twitter Lite отримав якість продуктивності, аналогічну native-додаткам, проте з менш ніж 3% простору (порівняно з Twitter для Android).

Lancome — їх насамперед турбувала низька мобільна конверсія та небажання користувачів завантажувати нативні додатки. За допомогою PWA-рішень компанія збільшила конверсію на 17%. Крім того, мобільні сеанси зросли на більш ніж 50%.

4 поради щодо оптимізації прогресивних вебдодатків

Progressive Web Applications
web-application

1. Не перестарайтеся з технологіями

Попри всі переваги PWA, технологія може бути шкідливою, якщо ви надто захоплені push-повідомленнями, автономним режимом, домашнім екраном. Як зауважив UX-експерт із Google, Райан Уоррендер, PWA мають підкреслювати ефективність користувацького досвіду, а не відволікати від нього.

2. Встановіть пріоритети — іноді менше означає більше

Майте на увазі, що основна мета PWA — виконувати певні дії максимально плавно і швидко. Таким чином важливо чітко визначити ключову цінність вашого застосунку для користувачів, потім позбутися зайвих елементів і подумати над пріоритетністю функцій. PWA мають бути швидкими та зручними, з простою навігацією.

3. Автоматизуйте рутинні процеси взаємодії з сайтом

Підвищена швидкість сайту допомагає підвищити залученість користувачів, але зручний користувальницький інтерфейс абсолютно марний, якщо відвідувачі не можуть швидко завершити процес оформлення замовлення або заповнити форми. Одні з найважливіших функцій PWA — автозаповнення форм, реєстрація в один дотик, автоматичний вхід, інтегровані вебплатежі. 

4. Протестуйте додаток за допомогою інструменту управління продуктивністю з відкритим вихідним кодом

Переконайтеся, що логотип простий, але при цьому помітний — він має гармонійно виглядати на різних фонах. Ви можете використовувати інструмент управління продуктивністю з відкритим вихідним кодом Lighthouse, щоб отримати вичерпний звіт про сторінку. Рішення працює як модуль Node і розширення Chrome, генерує звіти про доступність, продуктивність системи та багато іншого.

Добре спроєктоване PWA від досвідчених розробників

Ukrainian developers team

PNN Soft надає продукти для програмування вже 20 років, і ми відточуємо навички, щоб втілювати ідеї в новітні рішення. Ми створили різноманітне програмне забезпечення PWA. У цьому процесі особлива увага приділяється збереженню даних клієнтів і загальній кібербезпеці. З 2001 року наша команда розробляє високоякісні прогресивні вебдодатки для охорони здоров’я, електронної комерції, реклами та інших напрямків бізнесу. Ми надаємо клієнтам добре налагоджені послуги з розробки PWA для пристроїв iOS/Android і десктопних браузерів.

Ми прагнемо досягти глибокого розуміння цілей та очікувань окремих компаній. Саме тому наші клієнти віддають перевагу довгостроковим партнерським відносинам.

PNN Soft віддає пріоритет методологіям Agile, Scrum і RAD для ефективного спілкування з клієнтами, задоволення їхніх очікувань і отримання більшої гнучкості. Наші фахівці з Agile включають в себе розробників програмного забезпечення, дизайнерів графічного інтерфейсу, тестувальників, менеджерів і технічних письменників.

Якщо Ви думаєте про розробку PWA-рішень, заповніть форму нижче.