Аутсорсинг. Як обрати команду з розробки комплексного ПЗ та успішно реалізувати свій проєкт?

page main image

Аутсорсинг — вже перевірена бізнес-модель, яка з роками стає дедалі популярнішою. І цілком заслужено, треба сказати. Усе тому що цей тип співпраці має низку переваг: від взаємодії з професійною командою та глибинного вивчення технічних аспектів до порівняно низької вартості проєктів. Згідно з прогнозами, понад 50% малих підприємств продовжуватимуть працювати з аутсорсинговими компаніями 2020 року. 

IT-аутсорсинг дає змогу замовникам істотно заощадити бюджет, адже витрати під час виробництва оплачуються IT-компанією і не потрібно наймати штатних співробітників. При цьому завдяки онлайн комунікації дії узгоджені, а рішення ухвалюються швидко.  

Якщо ви замислювалися про оптимізацію роботи свого бізнесу, то напевно розглядали варіант замовного розроблення програмного забезпечення. Це чудова можливість створювати вебпортали, оперативно і функціонально адаптовані до індивідуальних потреб вашого бізнесу. Однак через високий попит в IT сфері кількість нових компаній-розробників невпинно зростає. І тут постає питання: як обрати досвідчену та кваліфіковану команду? На що варто звертати увагу під час співпраці насамперед?

У цій статті ми розповімо про те, як найняти команду експертів, вибудувати ефективну комунікацію та успішно реалізувати проєкт. 

Але спершу запитайте себе, яка платформа найбільше потрібна вашому підприємству на даний момент. Наприклад, ви можете створити додаток для аналізу цільової аудиторії, поліпшення взаємодії з клієнтами та заохочення співпраці між підрозділами компанії. Або, скажімо, розробити софт програмне забезпечення, призначене для автоматизації розрахунків і транзакцій. Ви також можете визначити, який варіант принесе довгострокову вигоду вашому бізнесу, якщо виявите поточні слабкі сторони організації. Можливо, це труднощі з комунікацією, величезна витрата часу на рутинну роботу, неякісне навчання нових співробітників або інші аспекти. Детальнішу інформацію про корпоративні портали ви можете знайти тут.

Уявімо, ви вирішили, яку платформу обрати. Що ж робити далі? Складіть список вимог, пов’язаних із налаштуваннями, функціональністю, структурою та дизайном. Не менш важливими є технічна підтримка продукту та легка доступність, особливо якщо говорити про платформу CRM. Подібний список допоможе вам чітко зрозуміти, що ви хочете бачити у вебпродукті та правильно сформулювати технічне завдання команді.

How much does hiring dedicated development team cost | PNN Soft

Як найняти найкращих розробників?

Усього п’ять простих кроків допоможуть вам вибрати професійну IT-компанію.

  1.  Звертайте увагу на спеціалізацію партнерів.

ІТ-команда має розумітися на особливостях вашого бізнесу, передбачати проблеми, з якими ви стикаєтеся та враховувати їх при створенні ефективного вебпродукту. Якщо ж розробники не розуміють, якої мети ви хочете досягти, платформа буде технічно неповною та незручною у використанні. Наприклад, ігровій компанії буде досить складно розробити програми для автоматизації обліку. Команда, що займається дизайном порталів, імовірно, не зможе розробити розширений функціонал для вашої системи. Таким чином, вам доведеться найняти ще одного співробітника, але ж це додаткові витрати не тільки часу, а й грошей.  

  1. Подумайте про специфіку роботи з компаніями з розробки програмного забезпечення.

Якщо ви віддаєте перевагу роботі з кількома партнерами, які мають різну спеціалізацію, наймайте невелику команду експертів. У результаті кожна з них нестиме відповідальність за певний етап проєкту. У вас у штаті вже є розробники, але хочеться підвищити продуктивність і виконувати завдання швидше? Тоді подібна співпраця — ваш варіант. Якщо ж ви хочете взаємодії на всіх етапах створення продукту і повної технічної підтримки після розробки системи, ресурсу невеликих команд може бути недостатньо. У цьому разі необхідно співпрацювати з великою компанією, що складається з фахівців із різних сфер. І не забувайте про важливість кваліфікації та досвіду роботи.

  1. Вибирайте компанії, орієнтовані на постійну співпрацю.

Офшорна розробка програмного забезпечення — тривалий процес, що вимагає якісної та продуманої комунікації між замовником та IT-командою. Тому важливо залишатися на зв’язку з експертами від перших до останніх етапів робочого процесу. Щоб оцінити рівень залученості компанії, запитайте про застосування спеціальних  інструментів управління проєктами, таких як Crello або Jira. Якщо команда ними користується, ви зможете оперативно взаємодіяти на етапах розробки. Разом з тим, навіть після створення вебпорталу оптимізація вашої платформи — це справжня необхідність. У процесі повсякденного використання часто виникають ідеї, як зручніше організувати тематичну структуру. Можливо, знадобиться видозмінити деякі функції або налаштування. Крім того, система неминуче потребує модернізації в міру зростання вашого бізнесу.

  1. Скористайтеся можливістю спробувати продукти безкоштовно.

Деякі розробники софту відкривають користувацький доступ до раніше створених програм. Це чудова можливість протестувати платформу, яка викликала у вас інтерес. Дізнавшись про продукт докладніше, ви зможете визначити, які функції необхідно поліпшити, а які й зовсім слід виключити саме у вашому випадку.

Dedicated software development team in Europe | PNN Soft

Вивчіть командне портфоліо та відгуки клієнтів.

Безумовно, вичерпний опис послуг і якісне наповнення сайту загалом — це одна з ознак професіоналізму. Крім того, якщо ви дізнаєтеся про спеціалізацію команди та успішні кейси більше, це допоможе зрозуміти специфіку розробки систем зі схожим функціоналом. Відповідно, буде легше розрахувати можливі терміни виконання вашого завдання. Крім цього, звертайте особливу увагу на статистику завантажень, рейтинги та відгуки користувачів, якщо йдеться про розробку застосунків на замовлення, наприклад. 

Чому важлива якісна комунікація?

Знайти кваліфіковану IT-команду — першочерговий, але зовсім не єдиний етап на шляху до вашої мети. Зараз пояснимо. 

Річ у тім, що без ефективної комунікації успішно реалізувати проєкт не вийде навіть із професіоналами своєї справи. Пам’ятайте, що постійна взаємодія з розробниками, а також правильне роз’яснення ваших запитів забезпечують узгодженість і продуктивну співпрацю. Перед початком проєкту необхідно визначити поточні потреби підприємства, підготувати вимоги до завдання й оформити відповідну документацію. Поряд із цим, на особливу увагу заслуговує обговорення внесення правок під час робочого процесу. Адже часто саме коригування викликають найбільшу кількість суперечок між замовниками та розробниками.
 

Для узгодження особливостей IT-обслуговування компанії варто проводити бізнес-аналітику. Уявіть, що замовник схвалив дизайн програми, розробники створили пробну версію продукту. І раптом, після того як компанія виконала половину роботи, клієнт вирішує повністю змінити дизайн платформи. Хоча зміни в робочому процесі важливі, природні та необхідні, такий підхід призводить до великих витрат і значної втрати часу. Але якби замовник, бізнес-аналітик та ІТ-компанія погодили всі умови на самому початку проєкту, суперечок би не виникло.

Крім того, що бізнес-аналітики детально пояснюють розробникам функціональні та нефункціональні вимоги до проєкту, вони також допомагають вирішити спірні ситуації. І в разі непорозумінь ці фахівці підказують, як дійти згоди, не порушуючи домовленості. 

Dedicated software development team in Europe | PNN Soft

Замовна розробка програмного забезпечення від PNN Soft

Ми створюємо високоефективні рішення протягом 20 років, але невпинно вивчаємо, тестуємо та впроваджуємо передові технології. Реалізували понад 1000 проєктів для різних сфер бізнесу, від фінансових компаній до ритейлу та медіа. Ось невеликий огляд останніх вебпродуктів:

Якщо Вас цікавить ІТ-аутсорсинг у Києві, більше наших проєктів Ви можете знайти в портфоліо.