Чи варто інвестувати в розробку додатків для розумного будинку?

page main image

За останні кілька років люди звикли керувати різними аспектами повсякденного життя за допомогою сучасних технологій. Вони не тільки полегшують життя, а й роблять його набагато цікавішим. Аналогічні зміни торкнулися й оснащення будинку пристроями. Сьогодні ми є свідками прогресивного розвитку програмного забезпечення для розумного будинку, яке може здивувати кожного.

Що таке технології “Smart Home”?

Практично кожен пристрій у такому будинку підтримує технологію Інтернету речей. Дверні дзвінки, освітлення, сигналізація безпеки, опалення, керування шторами, водопостачання та каналізація — це системи, які можна контролювати віддалено та керувати ними за допомогою застосунку “розумний будинок” 

Програмні рішення досить прогресивні, щоб забезпечити автоматизацію будинку або квартири. Згідно зі статистикою, до 2023 року близько 60 мільйонів домогосподарств у США (46,5% усіх будинків у США) використовуватимуть пристрої “розумного будинку”. До кінця 2021 року в Європі налічувалося загалом 53,7 мільйона розумних будинків. Експерти стверджують, що використання технології “розумного будинку” поглиблюється швидше, ніж розширюється. Це означає, що ті, хто вже використовує інтелектуальні технології Інтернету речей, продовжуватимуть впроваджувати їх у різні сфери свого життя. Цей показник зростає активніше, ніж показник нових користувачів смарт-пристроїв. Крім того, висококваліфіковані компанії Apple, Google і Amazon вкладають великі гроші в розробку застосунків, голосових помічників та екосистем. З їхньою допомогою управління розумним будинком також стає простішим.  

Плюси мобільного застосунку для розумного будинку полягають у тому, що ви можете взаємодіяти з більшістю домашніх систем. Як згадувалося раніше, домашня автоматизація поєднує в собі:

Простіше кажучи, застосунок надає можливість легко та зручно керувати складними інженерними системами будинку з одного застосунку.

Як працює технологія домашньої автоматизації?

Розумний будинок — це екосистема, яка допомагає користувачеві створювати приємне та безпечне середовище у своїх оселях. Вона значно спрощує ведення домашнього господарства та економить час на повсякденних завданнях.

Система домашньої автоматизації складається з трьох основних елементів, які включають в себе:

Домашній центр (home hub)

Він обробляє дані та керує всіма комунікаціями між пристроями домашньої автоматизації та смартфоном. Система складається з серверної частини та клієнтського застосунку. Це мобільний застосунок для домашньої автоматизації, у якому користувач може керувати всіма пристроями за потребою або налаштовувати автоматичні реакції на певні події. Наприклад, відрегулюйте інтенсивність освітлення залежно від погоди, температури в будинку тощо.

Датчики

Датчики зазвичай являють собою малопотужні пристрої з обмеженою пам’яттю. Вони виявляють умови навколишнього середовища, як-от температура, вологість, тиск, рух або витоки. Зазвичай вони передають інформацію безпосередньо в домашній центр. Потім центр вирішує, що робити з цією інформацією. Наприклад, може повідомляти через застосунок, що система автоматизації здійснила дію: закрила жалюзі, відчинила двері або змінила температуру на термостаті.

Виконавчі механізми

Як правило, це всі інтелектуальні пристрої, які реагують на команди з концентратора і змінюють свій стан. Вони включають в себе найширшу групу Інтернету речей, згадану раніше. Вони забезпечують обмін даними, а також дозволяють домашнім господарствам дистанційно керувати пристроями.

Чому майбутнє за розумним будинком? Інвестиції в розвиток ідеї

Інвестиції в розробку мобільних застосунків у цьому напрямі принесуть користь як клієнту, так і компанії. Ба більше, багатоваріантне виконання системи пропонує послуги досить великій кількості населення. Будь-який домовласник є потенційним клієнтом, тому що прості системи “розумного будинку” можуть бути встановлені бажаючими покупцями/орендознімачами.

Забудовники житлових комплексів пропонують квартири, готові до встановлення систем “розумний будинок”. Деякі квартири вже продаються з підключеною автоматикою. У цьому разі забудовник взаємодіятиме з одним постачальником послуг. Бути однією з цих компаній — це чудова можливість вийти на ринок.

ІТ-розробники можуть створювати безліч рішень і користувацьких застосунків для розумного будинку. У такому разі компанія-посередник може запропонувати послуги приватним особам, які бажають поліпшити систему домашньої автоматизації або підключити її з нуля.

Прагнення людства спростити завдання повсякденної необхідності вже є чудовим приводом для інвестування в розробку програмних рішень для домашньої автоматизації.

Як створити застосунок для домашньої автоматизації?

У міру розвитку технологій зростатиме і віддача від вкладених інвестицій. Для початку вам потрібно розібратися в технічних аспектах завдань автоматизації будинку. Якщо говорити про застосунки, то їх можна розділити на два типи.

Особливості, на які варто звернути увагу при розробці застосунків для розумного будинку

  1. Дистанційне керування. Застосунок із високою конкурентоспроможністю може почати обігрів приміщення або ввімкнути чайник, поки власник усе ще на роботі.
  2. Грамотні налаштування повідомлень. Сучасний користувач смартфона постійно отримує повідомлення від різних додатків. Тому, додаток “розумний будинок” має відокремлювати важливі повідомлення від другорядних.
  3. Ролі користувачів. Надання сімейного доступу до додатка — це те, про що розробникам слід подумати.
  4. Функція додатка, яка зможе відрізнити його на ринку, полягає у створенні сценаріїв. Користувач налаштовує автоматизовану домашню систему на факт події. Наприклад, якщо в будинку нікого немає, опалення, світло і вода відключаються автоматично. До доповнення, користувач може перервати сценарій перед поверненням додому, або системи автоматично запустяться, коли користувач повернеться.
  5. Аналітичні сервіси. Цей аспект важливий для вашого бізнесу. Якість застосунку і системи загалом, поведінка користувачів та їхні вподобання дадуть вам змогу поліпшити конкретні функції.
  6. Питання безпеки таких додатків стоїть гостро. Розвиток технологій безпеки йде пліч-о-пліч із розвитком технологій злому. Однак перше значно випереджає друге. Сьогодні цифрова безпека пропонує рішення, які вдесятеро ефективніші, ніж ті, що були два роки тому.