Яким чином QA, контроль якості та тестування підвищують ефективність розробки?

page main image

Говорячи про традиційний програмний підхід, IT-команди надають послуги контролю якості, QA та тестування мобільних додатків на завершальних етапах проєктів. Таким чином, команди допомагають розробникам виявляти недоліки та вирішувати проблеми ще до виходу продукту на ринок. Однак методологія Agile дала змогу вдосконалити процес QA та тестування: експерти із забезпечення якості можуть вільно співпрацювати з розробниками впродовж усього проєкту. У результаті ПЗ регулярно модернізується.

Перш за все, давайте поговоримо про різницю між поняттями QA, контролю якості та тестування. Контроль якості, як випливає з назви, фокусується на забезпеченні дотримання стандартів. У QA є кілька методів, спрямованих на встановлення критеріїв якості та запобігання можливим помилкам. Процес QA складається з наступних етапів: планування тестування, його проведення, а також управління результатами. Якщо вебпродукт відповідає показникам якості, регулярно проводиться тестування мобільних і десктопних додатків, рішення з великою ймовірністю буде користуватися попитом на ринку.

Попри те, що QA, контроль якості та тестування спільно працюють над поліпшенням продукту, завдання у них різні. QA контролює процес тестування та поліпшує продукт безпосередньо під час створення. Крім того, робота QA-інженера передбачає постійну комунікацію із замовниками та підвищення зацікавленості всієї проєктної команди. Контроль якості — більш вузька спеціалізація QA. Зі свого боку, тестування програмного забезпечення зосереджене на перевірці кінцевої версії системи та пошуку помилок.

Детальніше з відмінностями QA та тестування можна ознайомитися в нашій таблиці:

QA testing solutions

У цій статті ми розглянемо роль контролю якості послуг та особливості роботи QA-фахівців. Ми також обговоримо сучасні методи забезпечення якості продуктів.

Чи актуальні QA та тестування мобільних і десктопних додатків?

Багато підприємств хочуть, щоб розробники також займалися тестуванням вебпродуктів. Але якщо ваша ІТ-команда регулярно оцінює код, залишається менше часу на виправлення помилок. Ось кілька прикладів того, як QA оптимізує розробку програмного забезпечення:

Щоб зробити процес контролю якості ефективним, необхідно виконати кілька дій:

Цикл QA і тестування додатків складається з 4 основних фаз, а саме: планування, виконання, перевірка та корекція.

Software quality assurance

Планування 

Насамперед слід встановити основні цілі, щоб розробники визначили вектор майбутнього проєкту.

Виконання

На цьому етапі команда QA розробляє та тестує стандартизовані процеси або виправляє наявні, якщо вони не відповідають вимогам.

Перевірка

Як ми вже згадували раніше, контроль проведення тестування — одне з першочергових завдань QA. Також необхідно регулярно оцінювати, чи відповідають нові зміни заздалегідь визначеним цілям.

Корекція

Якщо якість рішення незадовільна, фахівці QA продовжуватимуть працювати над поліпшеннями.  

На всіх етапах розробки QA-команда інформує замовників про поточну якість ПЗ. Тестувальники створюють автотести та розробляють сценарії тестування. 

Сучасні підходи до вдосконалення якості вебпродуктів і тестування ПЗ

digital-automation-testing

Реалізація дворівневого підходу до автоматизації тестування

Іноді системні тести займають досить багато часу, але дворівневий підхід працює інакше. Щоразу, коли відбувається фіксація вашої кодової бази, спрацьовує перший рівень тестування. Автоматизація допомагає швидко вносити зміни та перевіряти показники. Як правило, вона використовується паралельно з тестами роботоспроможності. На другому рівні проводиться вичерпне регресійне тестування, коли ІТ-команда не працює. У підсумку команда QA отримує більше часу для оцінки змін. Завдання QA-експертів – знайти ідеальний баланс між денним тестуванням і регресійним тестуванням у нічний час. Саме це допомагає звести ймовірність помилок до мінімуму та переконатися в тому, що всі зміни призвели до потрібних результатів.

Найм виділених QA-фахівців для тестування на проникнення

Сьогодні модель SaaS переживає бум, тому дуже важливо проводити тестування безпеки перед кожним запуском вебпродукту. Виділені групи проводять постійне тестування на проникнення стабільних версій вебпродуктів. Краще детально досліджувати всі частини рішень та оновлень, що готуються до випуску. Фахівці із забезпечення якості повинні проінформувати тестувальників про всі особливості рішень, які можуть вплинути на процес перевірки. Якщо команда тестування знає характеристики продукту та розуміє його особливості, це запорука всебічного аналізу вразливостей системи безпеки.

Створення спеціальної групи тестування продуктивності

Проведення регресійних тестів буде достатнім, якщо функціонал рішення не впливає на продуктивність (припустимо, розробники просто додали додаткові екранні кнопки). У всіх інших випадках прогресивне QA та тестування передбачають складання нових тестів продуктивності. І знову ж таки, не завадить надати тестувальникам необхідні дані про сервіс до того, як вони почнуть працювати. Група тестування продуктивності повинна виявити помилки у внутрішніх, зовнішніх і сторонніх середовищах SaaS, щоб запобігти можливим збоям системи.

Виконання циклу регресії

Наступний крок має вирішальне значення для переходу до стадії релізу. Як правило, на цьому етапі часові рамки дозволяють компаніям перевіряти вебпродукти в цілому. Проте, як найкраще розглянути продукт з точки зору покупця? Наприклад, ви можете скласти дерево з ієрархією гілок і компонентів, які відображають характеристики продукту та набір його функцій. Після зміни конкретної гілки буде легко зрозуміти, як це вплине на рішення загалом. Проста схема також дасть уявлення про те, чи знадобиться додаткове тестування від співробітників компанії або незалежних аутсорсинг-служб.

Тестування нових версій продукту

Ще один важливий момент — це тестування міграції даних. Іншими словами, переконайтеся, що інформація користувачів залишається сумісною з новими версіями продукту. Цей етап включає в себе управління тестовими обліковими записами у виробничій системі, створення акаунтів користувачів і заповнення інформації в базах даних. Після випуску нових версій додатків слід щоразу проводити перевірки для виявлення пошкодження даних. Передусім, розробники мають усунути знайдені помилки, а тестувальники — виконати ручне тестування зворотної сумісності. Незалежно від того, чи знайдуть експерти QA автоматичні та ефективніші інструменти, ручне тестування є вкрай необхідним.

Проведення тестів на функціональність  

Тестування високоякісного продукту не закінчується після релізу. Виділені команди тестувальників ПЗ контролюють проведення тестів роботоспроможності після випуску. Почніть із тестування поточних акаунтів, а потім створіть нові. Команди QA зазвичай проводять таке тестування, розділяючи зони відповідальності. Експерти діляться на дві групи: перша перевіряє старий обліковий запис, а інша, тестує новий профіль. Нарешті, всі фахівці досліджують сторонні сервіси, щоб переконатися в сумісності версій.

Оперативне виконання QA завдань на кожному з етапів допомагає підприємствам істотно заощадити кошти, адже QA-фахівці насамперед працюють над запобіганням помилок. Не секрет, що виправлення недоліків досить затратне; воно часто тягне за собою корекцію нових елементів розробки. 

Тепер ви знаєте, як допомогти вебпродукту відповідати вимогам ринку та вирізнятися продуктивністю та якістю. Ваш наступний крок — знайти досвідчену команду з високим рівнем кваліфікації та прикладами реалізації проєктів.  

Послуги тестування у провідній компанії з розробки програмного забезпечення

test-automation

PNN Soft розробляє високоякісні програмні продукти. Ми також надаємо стабільні послуги для різних галузей, включно з QA та тестуванням додатків. Наші послуги QA охоплюють різні типи та найбільш необхідні інструменти тестування. Ви також можете обрати бажаний спосіб співпраці, наприклад, безпосередньо взяти участь у процесі розробки спеціального програмного забезпечення, найняти спеціальні групи контролю якості/тестування або передати ці послуги на аутсорсинг за запитом. Компанія має 20-річний досвід створення високоефективних рішень, ми постійно шліфуємо свої навички для впровадження передових технологій.

Наша команда завжди шукає інноваційні рішення, що відповідають індивідуальним потребам компаній. Ось чому ми знаємо, які технології приносять успіх Вашому бізнесу.

PNN Soft використовує методології RAD, Scrum і Agile для забезпечення постійного зв’язку з клієнтами та побудови гнучкого процесу співпраці. 

Якщо Ви зацікавлені в тестуванні програмного забезпечення під замовлення та QA-послугах, заповніть форму нижче.