Інформаційна архітектура, як пріоритетний інструмент для якісного UX

page main image

Щоразу, коли ми використовуємо вебсайт або мобільний додаток, ми взаємодіємо з інтерфейсом. Він надає нам інформацію в потрібній формі або дає змогу здійснювати пошук. Більшість людей звикли легко працювати з цифровими продуктами. 

Оскільки багато з них структуровані та прості у використанні. Дизайнери та розробники виконують цю роботу, організовуючи контент і навігаційні системи для зручності сприйняття. Наука, яка сприяє фахівцям структурувати контент, називається Інформаційною Архітектурою. Без належного сортування контенту більшість користувачів губляться під час навігації вебсайтом або додатком. У результаті це ставить під сумнів цінність продукту. Тому ІА є важливим аспектом проєктування UX-дизайн

У цій статті ми розглянемо, що таке інформаційна структура, як впливає на дизайн і його роль?

What is the impact of AI on UX design? | PNN Soft

Що таке Інформаційна архітектура?

Інформаційна архітектура об’єднує системи організації, найменування, навігації та пошуку, реалізовані в інформаційній системі. Вона надає користувачам поради щодо того, як орієнтуватися в продукті, який вони використовують. 

Як правило, інформаційна архітектура визначає, які дані слід розміщувати на кожній сторінці та як об’єднати їх між собою на рівні всього вебсайту або додатка. 

ІА спрямована на організацію контенту. Таким чином, користувачі можуть легко адаптуватися до функціональності продукту і шукати необхідну інформацію. 

Структура контенту залежить від різних чинників, а також від типу продукту і пропозицій, які є у компаній. Насамперед, експерти ІА враховують специфіку потреб цільової аудиторії. Архітектура стала фундаментальним дослідженням у багатьох галузях, включно з UX-дизайном і розробкою програмного забезпечення.

How artificial intelligence is influencing UX design | PNN Soft

Чому важлива інформаційна архітектура?

Інформаційна архітектура (ІА) — це візуальне представлення інфраструктури, функцій та ієрархії продукту. Рівень деталізації залежить від дизайнера. Таким чином, ІА може включати:

Немає встановлених обмежень на розмір або форму ІА. Як правило, ІА охоплює узагальнену структуру продукту. Користувач може прочитати його і зрозуміти, як працює продукт.

ІА надає дизайнерам огляд усього продукту. Наявність єдиного документа, який дає просте і зрозуміле уявлення про те, як працює вебсайт, має важливе значення для розроблення нових функцій, оновлення наявних продуктів. ІА надає можливість для спрощеного розуміння та ухвалення ключових рішень щодо нових функцій і реалізацій. Також, розуміння термінів для будь-яких змін у продукті.

Інформаційна Архітектура та UX-дизайн 

Багато дизайнерів і розробників вважають, що ІА — це тільки частина роботи дизайнера UX. Немає жодних сумнівів у тому, що ці галузі нерозривно пов’язані. Але, це не одне й те саме. ІА — це схема структури проєкту, яка може бути згенерована у вигляді каркасів і діаграм об’єктів проєкту. UX-дизайнери використовують їх як основні матеріали для планування навігаційної системи. 

Перш за все, дизайнери прагнуть створити приємну модель взаємодії для безкоштовного використання. Вони охоплюють різні аспекти, що впливають на поведінку та дії користувачів. Навички ІА необхідні дизайнерам. Так, як ефективне ІА робить продукт простим у використанні. У поєднанні з дизайнерським мисленням продукт матиме потужний користувацький інтерфейс. Реальна інформаційна архітектура є ключем до позитивного користувацького досвіду. У великих і спеціалізованих компаніях UX дизайнер може виконувати роль ІА. Але, для великих і складних проєктів краще мати спеціалізованого фахівця.

Why information architecture is important in UX? | PNN Soft

Принципи, засновані на інформаційній архітектурі

Послуги UX-дизайну від PNN Soft

Інформаційна архітектура є безцінним інструментом для проєктування користувацького інтерфейсу. Це дає змогу користувачам орієнтуватися у ваших цифрових продуктах. Саме тому інформаційна архітектура — це основа для будь-якого проєкту. Добре організований і структурований контент спрощує використання сайту. Співпраця дизайнера та інформаційного архітектора підвищить конкурентоспроможність та ефективність продукту. 

PNN Soft — надійна компанія-розробник, яка стежить за останніми тенденціями сучасного ІТ-ринку. Користувацький досвід важливий для нас. Тому ми пропонуємо різні послуги, починаючи від розробки програмного забезпечення і закінчуючи UX-дизайном. Ми надаємо команду спеціалізованих дизайнерів для роботи над проєктами будь-якої складності. 

Якщо Ви шукаєте надійну компанію з розробки програмного забезпечення, заповніть форму нижче.