1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Мови сімейства C: про пер...

Мови сімейства C: про переваги C, C++, C# та Objective C

мови сімейства с

C, C++, C# і Objective-C — назви мов програмування, з якими ви могли неодноразово стикатися. Кожна з них є мовою програмування групи C. Мова C — найстарша з четвірки, вона є основою для наступних мов. C була розроблена у 1970-х роках та спочатку реалізована у перших мікрокомп’ютерах 1980-х років.

Сьогодні мови групи C застосовуються повсюдно, що спонукає дізнатися про них більше. У цьому пості йтиметься про особливості C, C++, C# і Objective-C, а також про можливі сфери їх реалізації. Отже, вперед до нашої теми.

Мова програмування C як попередник об’єктноорієнтованого програмування

C сама по собі не об’єктноорієнтованою мовою: вона використовує так звані структури, які допомагають групувати значення базових арифметичних типів. У той час як її родичі, C++, C# і Objective-C, розроблені на основі синтаксису C, мають об’єктноорієнтовані функції.

На відміну від інших типів мов програмування, які надають комп’ютерам завдання для вирішення, об’єктноорієнтоване програмування засноване на розробці віртуальних об’єктів усередині їхнього коду. Кожен об’єкт має унікальні характеристики та можливості, кожен взаємодіє з іншими об’єктами. Можна провести аналогію з об’єктноорієнтованими мовами як із різноманітним набором будівельних блоків. Деякі з них призначені для будівництва фундаменту башти, а деякі найбільше підходять для проєктування верхівки башти.

Зручність мов C полягає у певній структурі, з якою можуть працювати програмісти. При цьому підхід є досить гнучким: ви можете зберігати деякі об’єкти окремо від решти коду, а також повторно використовувати блоки коду в майбутньому.

Тепер, коли ми завершили вступну частину статті, розглянемо особливості використання цих мов програмування.

Особливості мови C

Попри свою довгу історію, мова C залишається ефективним інструментом для розробки операційних систем. Ця мова програмування спочатку була створена для складання Unix, але зараз вона широко застосовується для проєктів різної складності:

Ця мова програмування має багато бібліотек із вбудованими операторами. Процес написання коду швидкий та надійний. Вивчивши основи C, ви легко зрозумієте основи її родичів C++, C#.

Коли обирати C?

Особливості мови C++

C++ зберігає швидкість C та збагачує його об’єктноорієнтованими можливостями. Ця мова програмування була розроблена як розширення C, тому можна запускати більшість модулів коду C всередині C++. Остання також не залежить від програми і доволі проста у вивчення. Крім того, C++ підтримує поліморфізм та має надійний рівень безпеки.

Коли обирати C++?

Особливості мови C#

Ця сучасна мова працює на Microsoft.NET і зазвичай реалізується для рішень на базі Windows. C# має простий і менш схильний до помилок синтаксис і компілюється в байт-код. Функція автоматичного управління пам’яттю передбачає перевірку сумісності мов, метод перевірки кордонів та безпеки типів тощо. Ця мова програмування, серед іншого, активно використовується для розробки корпоративного програмного забезпечення.

Коли обирати C#?

Особливості мови Objective-C

Objective-C — варіант мови C, який використовується Apple для розробки iOS. Він ідеально підходить для додавання до вашої програми об’єктноорієнтованих функцій. Objective-C також корисний для взаємодії з платформами Cocoa та Cocoa Touch. Ця мова відрізняється зрілістю та стабільністю, а також містить потужне середовище виконання, що дозволяє здійснювати динамічне зв’язування модулів.

Коли обирати Objective-C?

Надійний партнер для розробки рішень на базі сімейства мов C

Сімейство мов C пропонує кілька шляхів розробки програмного забезпечення, і кожна мова програмування має унікальні переваги. Вибір залежить від концепції вашого майбутнього рішення. Зверніться до PNN Soft, щоб отримати консультацію щодо того, яка мова програмування найкраще відповідає вашій ідеї.

Програмісти PNN Soft мають багатий досвід створення ефективних рішень для різноманітних галузей бізнесу. Однак ми ніколи не перестаємо аналізувати останні технологічні тенденції та досягнення. Ми знаємо, як досягти модернізації робочих процесів за допомогою цифрової трансформації.