Тенденції в галузі безпеки та контролю якості програмного забезпечення

page main image

Технологічні тенденції швидко змінюються, але безпека ПЗ та гарантія його якості актуальні в будь-який час. Ми підготували для вас огляд тенденцій сфери безпеки та контролю якості, на які варто звернути увагу у 2021. 

Проблеми безпеки можна розділити на дві категорії: завжди актуальні, серед яких шкідливе ПЗ та шахрайство з фішингом, та порівняно нові, пов’язані з впливом пандемії Covid-19. 

Тим часом, тенденції забезпечення якості також зосереджені на управлінні ризиками та адаптації до умов пандемії. Коли весь світ працює та навчається онлайн, потреба в якісному та надійному програмному обслуговуванні стрімко зростає. Ось чому безпека та контроль якості стають пріоритетними напрямками роботи великих ІТ-компаній. Поговоримо про основні діджитал-тенденції 2021 року докладніше.

ІТ-тренди щодо забезпечення безпеки

AWS Security, Information assurance and security
  1. Архітектор безпеки

Очікується, що роль архітектора безпеки стане особливо актуальною через популярність багатохмарних і гібридних хмарних моделей. Експерти інформаційної безпеки сконцентруються на запобіганні фішингу та витоку даних віддалених співробітників, адже у 2021 очікується подвоєння кількості кібератак на RDP і VPN. 

  1. Автоматизація та оркестровані системи

Швидкість розробки – принциповий момент для сучасних компаній, тому розробники розділяють комплексні додатки на кілька мікросервісів. Ще одна перевага мікросервісів полягає в тому, що ІТ-команди можуть комбінувати блоки, які повторно використовуються в різних сферах бізнесу. Хоч забезпечення безпеки мікросервісів, як і раніше, може викликати питання, автоматизація та DevOps справляються з цим завданням. ІТ-компанії також будуть прагнути до організації та інтеграції рішень з кібербезпеки. Якщо всі документи та протоколи розміщені в єдиній узгодженій системі, це допомагає оперативно виявити загрози або перші ознаки несправностей.

  1. Авторизація на основі Edge та моделі хмарної безпеки 

Поширені фішинг і програми-вимагачі, як і раніше, очолюють список головних методів атак. Очікується, що кількість зломів особистих електронних листів і систем невпинно зростатиме. Кіберзлочинці діятимуть рішучіше та вимагатимуть більший викуп. Оскільки багато співробітників використовують домашню мережу під час віддаленої роботи, саме будинки стануть точками входу в корпоративні портали. Крім того, загрози можуть досягти національного рівня. Непропатчені або неякісні VPN — найбільш уразливі інструменти захисту. Згідно з прогнозами, інструменти авторизації на основі периферії та моделі хмарної безпеки стануть надійною альтернативою VPN. 

  1. Пандемія як маска для фішингу та програм-вимагачів

Підприємства, що зберігають конфіденційну інформацію про вакцинацію, стануть основною метою кіберзлочинців. І перші випадки такого втручання вже відомі: 3 грудня компанія IBM Security X-force заявила, що викрила глобальну фішингову кампанію, націлену на cold chain підприємство. Коротко кажучи, cold chain — це частина всесвітнього ланцюжка поставок, організована для зберігання та доставки затвердженої вакцини. Експерти з кібербезпеки впевнені, що цілеспрямовані атаки на дослідницькі центри, розробників вакцини та фармацевтичні компанії продовжаться цього року.

  1. Ресурси з хмарної безпеки

Якщо співробітники компанії працюють у хмарі, вам необхідна інфраструктура безпеки, що налаштовується. Програмні інструменти, такі як безпека AWS, працюють над захистом конфіденційності, доступності та цілісності даних користувачів. Використання цих інструментів передбачає спільну відповідальність, тому провайдери відповідають за безпеку хмари, а клієнти — за безпеку в хмарі.

Найпомітніші QA тенденції

Security and assurance, QA trends
  1. Пошук ідеального співвідношення між ручним та автоматизованим тестуванням

ІТ-компанії шукатимуть баланс між автоматизованим і ручним тестуванням. Автотести допомагають прискорити час проведення тестів і охопити більше вепродуктів, але тільки ручне тестування дає змогу виявити непередбачувані збої. Зростає попит на перевірку мобільних додатків. 

  1. Адаптивність

Інша актуальна стратегія – адаптивність з акцентом на аналіз ризиків. Спершу необхідно визначити вразливі місця вашого QA. Це дозволить підприємству виконувати зобов’язання з управління якістю та забезпечувати безпеку додатків навіть під час кризи.

  1. Централізація даних

Система управління QA з централізованими даними в хмарі буде корисна для аудитів і роботи над відповідністю вимогам. Зі свого боку, відсутність даних часто стає причиною прогалин у знаннях і неефективної комунікації.

  1. Сучасні інструменти та ресурси

Застосування новітніх технологій, а саме штучного інтелекту та машинного навчання, веде до автоматизації, більш жорсткої QMS, швидких виправлень системи. Ці інструменти дають змогу забезпечити безперебійну співпрацю між ІТ-відділами. Також дуже важливо вибрати сучасні ресурси, які допоможуть підприємствам відповідати всім стандартам QA.

  1. Зростаючий попит на IoT і тестування великих даних

Інтернет речей незабаром прийме стандарт 5G. Важко порахувати можливі комбінації тестування за допомогою нових гаджетів, протоколів і платформ. Генерація значних обсягів даних створює потребу в тестуванні Big Data. Вона, у свою чергу, стає інструментом таргетингу та побудови маркетингових стратегій.

Забезпечення цифрової безпеки та якісне QA від PNN Soft

Cloud security, app security

Служба забезпечення ІТ-безпеки допомагає клієнтам визначити рівень відповідності технічної безпеки. 

PNN Soft використовує методології RAD, Scrum і Agile для забезпечення постійного зв’язку з клієнтами та побудови гнучкого процесу розробки.

Якщо Ви шукаєте надійного провайдера цифрової безпеки та QA, заповніть форму нижче.