Тенденції використання технології IoT, можливі ризики та шляхи їх подолання

page main image

Прагнете перетворити портативні пристрої на високотехнологічне джерело даних? Вивчіть новітні тенденції Інтернету речей і технології, що дозволяють передавати дані мережею без безпосередньої взаємодії між користувачем і комп’ютером. У досвідчених розробників є простір для застосування нововведень в IoT: вони можуть розміщувати датчики в одязі, окулярах, годинниках, браслетах, побутовій техніці. Ще 2018 року 87% замовників не знали про переваги Інтернету речей, а нині пристрої IoT не тільки швидко підключаються і стабільно працюють, а й стають доступними за ціною.

Сьогодні ми поговоримо про особливості впровадження п’яти найбільш інноваційних IoT-пристроїв у різних галузях бізнесу. Якщо вам подобається використовувати портативні пристрої в особистих цілях, ця стаття буде не менш пізнавальною. Ми також обговоримо потенційні труднощі, що виникають під час роботи з IoT і способи подолання вразливостей Internet of Things. 

Технологічні тренди 2022: 5 новітніх носимих IoT-пристроїв

Багато людей стикаються з однією і тією ж проблемою: втратою або постійним страхом втрати ключів, кредитної картки або проїзного. Розумне кільце, що працює на технології зв’язку ближнього радіусу дії (NFC), забезпечить вас захистом завдяки датчикам, пов’язаним із програмним забезпеченням. Користувачі можуть оплачувати рахунки, відмикати двері машини/будинку або активувати квиток на метро простим рухом пальця, коли ввімкнена функція NFC.

Рішення вигідне не тільки тим, що допомагає систематизувати тренування і розрахувати навантаження в спорті. Розумний пояс також допомагає його власникам передбачити ризик падінь. Система оцінює параметри ходи (швидкість і симетрію) і попереджає користувачів щоразу, коли ризик падіння високий. Це ще одне технологічне рішення галузі охорони здоров’я. Пояс здатний допомагати людям у літньому віці, людям, які мають захворювання, пов’язані з порушенням балансу, пацієнтам з порушеннями опорно-рухового апарату або пацієнтам на фізичній реабілітації. Це рішення представлено сьогодні у вигляді розумного корсета для виправлення постави. Розробка пристрою і технічна реалізація складні, оскільки необхідно врахувати всі датчики і безпомилково налаштувати їхню роботу.

Ігрове моделювання простору — не найновіша тенденція; однак вона спричинила розробку більш інноваційних нарукавних пов’язок, що дають змогу користувачам керувати ходом гри одним рухом руки. Вбудовані датчики записують і аналізують рухи рук, м’язів і пальців, щоб потім відтворити ті самі жести в ігровому просторі.  

Датчики розумного взуття моніторять показники фізичної активності, і навіть здатні відстежувати ваше місце розташування за допомогою GPS. Як і всі IoT-пристрої, розумне взуття працює при підключенні до додатка через Bluetooth на вашому смартфоні. Однак, реалізація цього рішення — дорога. Розробка програми, як і самого IoT-взуття, впирається в патенти, ліцензії, унікальність технологічного рішення. Що вже говорити про те, що має бути налагоджено виробництво самого взуття.

Це технологічне нововведення використовується насамперед у сфері охорони здоров’я. Розумні окуляри корисні для автоматичного введення даних про пацієнта, швидкої діагностики, відеодокументування без допомоги рук і телемедицини. Водночас функції розпізнавання облич спрощує ідентифікацію підозрюваних у скоєнні злочинів, що дає змогу використовувати рішення в правоохоронній діяльності. Крім того, окуляри широко використовуються для навігації, порівняння цін або якості під час купівлі товарів в онлайн-магазинах. Однак, досвід показує, що розумні окуляри так і не здобули популярності. Насправді ці IoT-пристрої мають масу недоліків. Так ні окуляри від Google, ні від Facebook не стали популярними з низки причин.

Недоліки IoT та відповідні рішення

Ми запитали думку експертів галузі IoT про вразливості технології, щоб допомогти вам оцінити можливі ризики впровадження Internet of things для промислових цілей. Ось короткий перелік основних моментів, які потребують більш детального вивчення:

Затребуваність рішення на ринку

Незважаючи на те, що існують різні рішення і послуги для носимого IoT, не всі з них користуються популярністю на основному ринку, залишаючись корисними тільки для перших користувачів.  

Насамперед потрібно глибинно вивчити свою сферу бізнесу, сегмент і специфіку ринку. Запитайте себе: чи стане ваш продукт затребуваним серед основних споживачів? Чи буде рішення корисним у їхньому повсякденному житті? Необхідно також проаналізувати вимоги сумісності апаратного та програмного забезпечення. Як показує досвід, деякі компанії виробляють приголомшливі продукти; проте випускають рішення занадто рано: Мореа Полле, фахівець з маркетингу Piedmont Avenue.

Фактори, що обмежують використання IoT

Протягом наступного десятиліття переносні пристрої братимуть активну участь у розширенні функціональності IoT, однак кілька зовнішніх і внутрішніх чинників обмежують їхнє масове впровадження. Що стосується зовнішніх проблем, насамперед це погане підключення (Wi-Fi, Bluetooth або широкосмуговий доступ): воно безпосередньо впливає на функціональність Інтернету Речей у реальному часі та швидкість мережевої взаємодії. Наприклад, портативні пристрої з доповненою реальністю навряд чи можуть працювати з високою затримкою. Якщо ви прагнете використовувати IoT для оптимізації робочих процесів, насамперед забезпечте якісне підключення до Bluetooth і Wi-fi. Сподіваюся, до середини-кінця 2020-х рр., удосконалення акумуляторів і впровадження 5G вирішать проблему і розширять можливості бездротових пристроїв. Девід Тал, президент Quantumrun Forecasting, компанії стратегічного прогнозування.

Загроза конфіденційності даних

Переносні пристрої можуть відстежувати особливості життя їхнього власника і отримувати доступ до даних, які потенційно можуть використовуватися третіми особами. Наприклад, йдеться про особисту медичну інформацію або про переміщення користувача. Випадок витоку даних будь-якої групи користувачів конкретного IoT-пристрою, закономірно знижує рівень довіри всієї аудиторії продукту і навіть компанії. Питання безпеки вкрай важливі. особливо гостро стоїть проблема безпеки дітей, батьки яких використовують IoT-пристрої з GPS. Низка досліджень 2019-2020 року показала високу вразливість смарт-годинників і кастомних застосунків. Тому під час розроблення застосунків для IoT-пристроїв вкрай важливо приділити увагу безпеці даних, помилкам автентифікації та надійності шифрування.

Is there a long-term solution?

Security experts claim that utilising Blockchain technology is key to scaling and securing an IoT network. But what does it mean for customers?

The technology implies decentralising the public ledger used to store data within encrypted blocks. Thanks to the encryption of information and its immutability, you can decrease the risk of data manipulation and data theft, which are widespread in other transfer mechanisms and storage. Although the large-scale implementation of technology is still in the initial stage, the idea is promising. 

Як розв’язати проблему безпеки та збереження даних в IoT?

Експерти з безпеки стверджують, що використання технології Blockchain дає змогу масштабувати і захистити мережу IoT. Але що це означає для клієнтів? Технологія передбачає децентралізацію публічного реєстру, використовуваного для зберігання даних у зашифрованих блоках. Оскільки інформація зберігається в безлічі пристроїв мережі нод (вузла), дані користувачів стають стійкішими до шкідливих атак і технічних збоїв. У кожному вузлі мережі зберігається копія бази даних, тому вимкнення одного блоку не призведе до загроз безпеці всієї системи. Завдяки шифруванню ви можете знизити ризики маніпулювання даними та крадіжки інформації, які широко поширені в інших механізмах передавання та зберігання даних.