1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Як обрати мову програмува...

Як обрати мову програмування для розробки ігор

геймдев рішення

Створення відеоігор потребує поєднання творчих та технічних навичок. Останнє передбачає знання мов програмування — чи це надгнучкий C++, простий у використанні C# або інші. Хороша новина полягає у різноманітності мов програмування для розробки ігор. У цьому пості розповідаємо про найкращі мови програмування для ігрового сектору, дохід якого у 2023 році перевищив 365 мільярдів доларів. Відеоігри — це безумовно перспективний сегмент розробки. Тож ознайомимось із критеріями вибору мов програмування для різних типів ігор.

A. Продуктивність

Обробка вхідних даних, потокове аудіо, ігрова графіка, симуляція фізики — все це та багато іншого має виконуватися одночасно, що зазвичай збільшує продуктивність гри. Вибір невідповідної мови може призвести до несправності ігрової системи. Якщо ваша гра містить ресурсомісткі операції та взаємодії, варто розглянути мови програмування низького рівня. Мови високого рівня, навпаки, зазвичай використовуються для більш простих ігор.

Переваги C++ (+ посилання на технологии С++) охоплюють високу продуктивність і прямий доступ до обладнання. Крім того, ця мова програмування надає розробникам ігор надійний контроль за управлінням пам’яттю. Ця мова програмування ідеально підходить для ААА-ігор, у яких особлива увага надається продуктивності. Деякі з популярних ігрових рушіїв, заснованих на C++ — Unity, Unreal Engine і CryEngine.

ігрова індустрія

Якщо ваша мета — створити мобільну гру або інді-2D-гру без надсучасних візуальних ефектів, Python буде ідеальним вибором завдяки швидким прототипам та простоті використання. Python працює швидше, в порівнянні з C + +, і підходить для розробок ігор на базі штучного інтелекту, з базовим ігровим процесом та графікою. Ця мова програмування використовується для фреймворків Panda3D та Pygame.

B. Тип гри

Мови програмування відповідають різним потребам, залежно від того, чи прагнете ви створити ігри з MMO (масовим онлайн мультиплеєром), проєкт у стилі ретро з піксельною графікою або динамічний шутер від першої особи… Наприклад, 2D-ігри зазвичай створюються на JavaScript, а можливості C# використовуються для 3D-ігор.

Перевага C# полягає не тільки в його універсальності (мова дозволяє створювати ігри для декількох платформ), але також у можливості проєктування захопливого тривимірного ігрового середовища в реальному часі. Для цього в основному залучається C# з ігровим рушієм Unity. Продуктивність може бути трохи повільнішою порівняно з C++, проте C# має здатність швидкого прототипування.

Javascript у поєднанні з HTML5 і Canvas спрощує створення анімації та 2D-спрайтів (двовимірних картинок). Ця мова програмування допоможе вам написати гру з бічним прокручуванням або створити піксельну графіку. Один з найвідоміших фреймворків на JavaSxript — Phaser.

C. Ігрові рушії

Знову ж таки, просто тому, що ігровий рушій виконує важку роботу з фізики, графіки, звуку і т. д. Крім того, безліч ігрових рушіїв є прив’язаними до певних мов програмування.

геймдев рішення

Це два найбільш популярних рушіїв, заснованих на C++ і C# відповідно. Вони допоможуть оптимізувати розробку та зосередитись безпосередньо на коді ігрового процесу. Для програмістів-початківців C# буде зручним варіантом (3D-розробка), тоді як C++ вимагає більш комплексного навчання.

Власний ігровий рушій дозволяє оптимізувати розробку відповідно до концепції гри, яку ви хочете створити; проте застосування традиційного рушія, як правило, є простішим. C++ стане чудовим вибором для традиційних рушіїв AAA-ігор. Тоді як розробка ігор від інді-програмістів передбачає простіші рушії з основою на Python або JavaScript.

D. (Крос-)платформна сумісність

Безумовно, кросплатформна підтримка — це один із найважливіших моментів розробки ігор, оскільки в ігровий простір може бути залучено більше гравців на консолі, мобільному телефоні або ПК. Які мови допомагають реалізувати кроссплатформну розробку ігор?

Фреймворк Unity працює на основі C#, тобто програмістам потрібно писати код лише один раз для кількох платформ. Завдяки Unity команді легше орієнтуватися на Windows, Linus, Mac та інші мобільні платформи.

Java часто залучається для ігор на Android, а Swift надає програмістам усі новітні фреймворки iOS. Всупереч тому, що створення ігор для нативних платформ потребує більше часу та навичок, зрештою це буде винагороджене індивідуальним ігровим досвідом.

Кваліфікована команда з розробки ігор PNN Soft

Маючи більш ніж 20-річний досвід розробки в геймінгу, наша команда продовжує освоювати нові мови програмування, які підходять для різних ігрових проєктів: епічних 3D-ігор, захопливих 2D-ігор для різних пристроїв та інших рішень. Ми також надаємо API для розробки ігор, який допомагає використовувати вже створені блоки коду та покращувати ігровий процес. Крім того, API дозволяють програмам адаптувати готові набори функцій інших ігор.

Якщо ви потребуєте співпраці з надійним партнером у розробці ігор, зверніться до команди PNN Soft.