1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Що таке фреймворк Поясне...

Що таке фреймворк? Пояснення простою мовою

фреймворк для рішення

Що таке фреймворк простими словами? Це набір інструментів, що охоплює різноманітні бібліотеки, інструменти і правила, які складають цілісну структуру. Саме ця структура важлива для визначення принципів взаємодії компонентів додатків. Вона також впливає на вибір шаблонів, які застосовуються для створення інтерфейсів або методів роботи із зовнішніми ресурсами (наприклад, базами даних).

Тож замість написання коду для вирішення великих завдань розробники можуть зосередитися на побудові бізнес-логіки рішень. Програмісти компанії PNN Soft також працюють зі спеціалізованими фреймворками (наприклад, мобільними або створеними під вебпрограми).

Детальніше про фреймворки

Навіщо потрібен фреймворк? Насамперед для правильного вибудовування бізнес-логіки та ведення робочих процесів. Водночас фреймворк — це не готова програма (як, наприклад, конструктор сайтів), а радше набір інструментів для створення вашого рішення. Якщо замовнику, скажімо, потрібно розробити платформу CRM, необов’язково починати процес з нуля. Скориставшись кількома нескладними фреймворками, програмісти зможуть створити ефективну систему за порівняно короткий час.

Основні переваги фреймворків і чим вони відрізняються від бібліотек

 переваги фреймворків

 

Попри те, що фреймворки важко назвати універсальними рішеннями для систем різної складності, вони гарантовано спрощують процес створення платформ. Одні з головних плюсів цих інструментів — гнучкість та вражаюча продуктивність, що дозволяє фахівцям сформувати надійний каркас для системи, не жертвуючи функціональністю.

Якщо підсумувати все, що ми вже сказали, можна коротко перерахувати основні переваги фреймворків:

Найчастіше фреймворки можна переплутати з бібліотеками, якщо не стикатися з першими занадто часто. Чим бібліотека відрізняється від фреймворку? Обговорімо різницю між цими двома інструментами. Отже, бібліотека містить у собі функціональність, ідеально придатну для розв’язання специфічного питання конкретної галузі розробки. Ви можете використовувати різноманітні бібліотеки, наприклад, для завдань із часом та датою, статистикою, певними HTTP-запитами тощо.

Однак фреймворк концентрується на визначенні архітектури системи та забезпечує комунікацію між її частинами. Крім того, один фреймворк може складатися з кількох бібліотек.

Фреймворк для розробки вебдодатків: основні особливості

особливості фреймворків

Звичайно, кожен із фреймворків має свої характеристики, про що ми й поговоримо далі. Однак кілька якостей характеризують будь-який з обраних вами фреймворків:

Завдяки загальним стандартам розробки вам не важко знайти потрібного фахівця, що працює на поширеному фреймворку. Універсальність позначиться і на роботі експерта з бібліотеками, адже фреймворки зобов’язують розробників дотримуватись деяких правил.

Унікальний цифровий продукт вимагає написання коду з нуля. Однак якщо ваш основний пріоритет – це ефективність, а не унікальність, робота з фреймворками дозволить згенерувати більшість коду автоматично. Крім того, ви завжди можете додати унікальні інструменти до готової архітектури. Окремий плюс фреймворків – спрощення роботи тестувальників, оскільки кодова база передбачає стандартизацію.

Основний недолік самописних кодів – це їхня складно досяжна чистота. Якщо над одним проєктом працює кілька експертів або навіть команда, домогтися виправлення всіх помилок стає дуже складно. А ось при застосуванні фреймворків виявити помилки стає набагато простіше, особливо якщо частково автоматизувати тестування.

Як ми вже згадували, фреймворки дозволяють якісно опрацювати бізнес-логіку програми. Іншими словами, ви отримуєте шанс адаптуватися до потреб клієнтів, оптимізувати конкретні бізнес-завдання і отримати конкурентну перевагу.

Фреймворки оснащені надійними інструментами кібербезпеки, наприклад від наступних вразливостей: Cross Site Scripting (XSS), SQL-ін’єкціями, крос-сайтовою підробкою запиту (CSRF). Якщо йдеться про розробку корпоративних платформ, дотримання всіх стандартів безпеки стає особливо важливим.

Поряд із цим, ми повинні також згадати, що фреймворк у програмуванні має свої недоліки: тривалий час на вивчення інструменту та обмеження свободи розробника. Це пов’язано з тим, що фреймворки мають деякі обмеження у функціях та чітко визначену структуру каталогів.

Короткий огляд найпопулярніших фреймворків

Фреймворки та бібліотеки на базі PHP

Laravel не дарма вважається одним з найефективніших і найзручніших фреймворків, який також відомий своєю високою безпекою. Цей фреймворк надійно захищений від крос-сайтового скриптингу та SQL-коду. Програміст може не лише користуватися шаблонами через доступні інструменти, а й активно використовувати вбудовані інструменти PHP.

Symfony складає основу Laravel і дозволяє масштабувати продукт на ранніх етапах розробки. Symfony відомий гнучкістю в роботі, простою інтеграцією з CMS та JavaScript-фреймворками. Основна перевага цього фреймворку – у спрощенні роботи навіть над найскладнішими проєктами.

Цей фреймворк вирізняється зручним інтерфейсом, чистим вихідним кодом, що дозволяє ефективно працювати на ньому навіть новачкам. Крім того, Codelgniter допомагає досягти досить високої швидкості кодування та тестувати рішення на будь-якій фазі розробки.

Фреймворки та бібліотеки на базі Python

команда розробників

Фреймворки та бібліотеки на базі JavaScript

Ця бібліотека легкої ваги полегшує керування документами HTML, роботу з AJAX завдяки простому API, що працює з безліччю браузерів. Хоча бібліотека дуже проста у використанні, знання JavaScript можуть, безумовно, знадобитися для повного розуміння специфіки її роботи. Певні функції можуть збентежити новачка, що може призвести до уповільнення роботи рішення.

React має функції і бібліотеки, і вебфреймворку. Створення сайту на фреймворкові React передбачає розробку інтерактивного інтерфейсу за допомогою автоматичного виведення програмою потрібних компонентів. Однак за зміни одного з них зміняться всі операції, пов’язані з першим елементом. За допомогою вебфреймворку ви можете створювати як багатосторінкові програми, так і рішення для мобільних пристроїв.

Якщо ви хочете отримати консультацію щодо роботи з фреймворками від команди PNN Soft, будь ласка, заповніть форму нижче.