1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Що таке верстка сайту

Що таке верстка сайту?

верстка сайтів

Якою має бути правильна верстка сайту? Насамперед код має бути написаний без помилок, адаптивним для всіх пристроїв і коректно відображатися в різних браузерах. Верстка вебсторінок нерозривно пов’язана з дизайном, оскільки мета верстальника — допомогти втілити ідеї команди дизайнерів у реальність. Однак щоб правильно верстати сайти, потрібно володіти безліччю знань і вмінь: насамперед, розбиратися в сторінках коду і ретельно перевіряти, чи валідна верстка. Навіть найнезначніші помилки іноді призводять до того, що вебрішення може перестати працювати правильно. 

У цій статті ми поговоримо, що містить у собі верстка, а також про її види та інструменти.

Які бувають основні види верстки?

Верстальник насамперед має перемістити прототип у код, який максимально відображає роботу дизайнера. Верстка працює за принципом видавничої діяльності, коли газети, наукові статті або художні книжки впорядковують графічні матеріали та текст найзручнішим для читача способом. Є два види розробників сайтів, frontend (до якого безпосередньо входить верстка з мовою HTLML – базою для будь-якого рішення) і backend (тобто внутрішня частина платформи з функціональністю), 

Саме завдяки HTML розробники групують сторінки разом із контентом, розміщеним на них у заданому порядку. Для цього потрібно розмістити й описати теги.

Існує два основних види верстки — таблична і блокова, про які докладніше поговоримо далі. Таблична верстка, що містить комірки, зараз майже не використовується через свою значну вагомість. Річ у тім, що часом у роботі з табличною версткою необхідно створювати порожні таблиці, де одні стовпці, наприклад, містять контент, а інші (порожні) працюють як фіксатори для контенту. Згодом завантаження сайту потребує більше часу, а сам сайт стає не надто привабливим для пошукових роботів, які індексують сторінки. Попри все менше використання табличної верстки, вона незамінна для електронних листів.

Найчастіше саме механізм роботи блокової верстки наводиться в приклад, щоб відповісти на питання про те, як відбувається верстка сайту. У разі блокової верстки розробники використовують тег <div>, щоб створити так звані контейнери. У контейнери входить контент, що належать до конкретного блоку або сторінці. Наприклад, платформа може складатися з блоків, до кожного з яких відноситься <div> тег. Усередині цього тега розміщуються інші теги, які пов’язані з різними елементами системи. Як визначити, чи правильно організована ваша верстка? Є кілька обов’язкових ознак:

верстка сайтів

Що необхідно пам’ятати для ефективної роботи з версткою і які є основні інструменти верстальника?

Важливо врахувати деякі нюанси під час роботи з версткою, щоб зберегти якість роботи на найвищому рівні.

Інструменти, які використовує верстальник, можна умовно поділити на ті, що призначені для роботи із зображеннями та текстом, а також гібридні, які використовуються в блоковому конструкторі та вручну при написанні коду. Серед найпоширеніших інструментів для роботи з візуальним контентом можна виділити Gimp, Adobe Photoshop і Krita, а для написання коду – Adobe DreamViewer, CSS3 Generator, Notepad++. Для тестування вебсайтів застосовуються інші інструменти, такі як IETester, Markup Validator, CrossBrowserTesting.

Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам зрозуміти, як верстати сайти, та розкрила основні ознаки правильної верстки. Якщо у вас є потреба у послугах фахівців з верстки вебсайтів, будь ласка, зв’яжіться з нашою компанією, використовуючи форму нижче.