Тонкощі та переваги ІТ-аутсорсингу

page main image

Очікується, що до 2026 року світовий ринок ІТ-аутсорсингу досягне 141 мільярда доларів. Популярність аутсорсингу полягає в можливості знизити вартість рішень і підвищити їхню якість. Крім того, аутсорсингова розробка програмного забезпечення має й інші переваги: розширену масштабованість, швидкий вихід на ринок і гнучкість робочого процесу.

Робота з аутсорсинговими командами також має на увазі різні моделі — ви можете вибрати виділений центр розробки, співпрацю з автономними командами або поповнити свою команду кількома фахівцями. 

Який рівень взаємодії вимагає такої співпраці? Як знайти досвідчених постачальників, які ідеально вам підійдуть? І як боротися з потенційними недоліками аутсорсингової розробки? Якщо ви ставите собі подібні запитання, продовжуйте читати. 

8 порад, як знайти компетентних фахівців

Outsourcing-pdevelopment

Сумісні погляди на робочий процес і висока етика, безумовно, заслуговують на увагу при виборі постачальника аутсорсингових розробок. Проте ви обов’язково повинні враховувати й інші якості майбутньої ІТ-команди.

Зробивши це, ви можете надіслати всім обраним компаніям RPP (Запит пропозицій). Це ідеальний спосіб переконатися, що компанія має компетенції, здатні виправдати ваші очікування. Також було б корисно звернутися до ділових партнерів або інших зацікавлених сторін за рекомендаціями (деякі з них, можливо, раніше користувалися послугами аутсорсингу).

Із самого початку важливо організувати ділову зустріч або дзвінок, щоб домовитися про найефективніший засіб комунікації. Компанії-розробники програмного забезпечення, як правило, використовують різні додатки залежно від формату зустрічей і обсягу обговорюваної інформації. Проте команди Microsoft, Zoom, Google Hangouts і Skype, як і раніше, залишаються одними з найпопулярніших.

На наступному етапі ви повинні перевірити рекомендації, щоб дізнатися, чи мала обрана компанія досвід впровадження аналогічних рішень/технологій для вашої галузі бізнесу. Також варто зв’язатися з іншими клієнтами і попросити їх поділитися більш детальною інформацією, чесними і конструктивними відгуками. Не забудьте також вивчити особливості успішних кейсів компанії.

Дешевше не завжди означає краще. Тому основну увагу варто приділити вивченню досвіду і знань команди. Неймовірно високі ціни не можуть свідчити про якість послуг і професіоналізм команди. Однак будьте обережні з фірмами, що пропонують клієнтам мінімальні розцінки.

Ще одне важливе завдання — запитати про інструменти для захисту даних. Зазвичай у надійних аутсорсингових команд розробників ПЗ є захищені сервери і суворі політики безпеки для забезпечення конфіденційності вразливих даних клієнтів.

Наступний крок обов’язково передбачає перевірку акредитації та сертифікації компанії, що займається аутсорсингом програмного забезпечення. Краще перевірити сертифікацію в Міжнародній організації зі стандартизації (ISO). Приділіть особливу увагу сертифікації ISO 9001 та ISO 27001. Останнє передбачає забезпечення безпеки даних і систем.

Ніхто не застрахований від численних зовнішніх проблем, таких як стихійні лиха, пандемії тощо. Тому ваш наступний крок — перевірити, чи є в обраних постачальників надійний план зниження ризиків для усунення потенційного збитку від помилок або збоїв. Ще один пункт у вашому контрольному списку – страхування професійної відповідальності.

Перш за все, аутсорсинговий центр повинен мати компетенції для роботи з мовами програмування, задіяними в проєкті. По-друге, методологія роботи не менш важлива: більшість компаній-розробників програмного забезпечення використовують Agile для досягнення гнучкості та ефективності співпраці.

Шляхи подолання можливих труднощів

Dedicated development team

Комунікаційні бар’єри

Простіше кажучи, аутсорсингові експерти можуть неправильно або не до кінця зрозуміти специфіку ваших вимог або годинами чекати схвалення виконаної роботи. Це істотно уповільнює робочий процес.
Кілька порад щодо поліпшення комунікації:

Ризики конфіденційності

Якщо в базі даних компанії станеться витік, ваші дані стануть уразливими. Як можна захистити цінну інформацію?

Визначення якості коду

Основними критеріями є справність і ясність, проте важко зробити оцінку якості без належного досвіду кодування. Проте перевірка коду і багатоетапне тестування необхідні для підвищення якості вашого рішення і його працездатності в цілому. 

Аутсорсинг-розробка програмного забезпечення від досвідченої команди PNN Soft

Software-development-team

PNN Soft надає клієнтам надійну аутсорсингову розробку програмного забезпечення. Компанія має 20-річний досвід створення високоефективних і гнучких рішень, і ми постійно відточуємо навички, щоб втілювати ідеї в передові технології. Ми розробляємо рішення з нуля, а також модернізуємо наявні.

Фахівці команди PNN Soft впроваджують ефективні технології, що відповідають індивідуальним потребам компаній. Саме тому наші клієнти віддають перевагу довгостроковій співпраці.

PNN Soft використовує методології Scrum і Agile для забезпечення постійного зв’язку з клієнтами та організації гнучкого виробничого процесу. Наші Agile-команди складаються з розробників програмного забезпечення, тестувальників, дизайнерів графічного інтерфейсу, технічних письменників і менеджерів.

Якщо Ви хочете створити або кастомізувати рішення, заповніть форму нижче.