1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Як стати тестувальником Q...

Як стати тестувальником QA?

послуги тестування програм

Тестувальник ПЗ або QA-інженер є однією із найпопулярніших професій у галузі інформаційних технологій. Тестувальники відіграють важливу роль у забезпеченні високої якості програмного забезпечення, виявлення помилок та покращення ефективності продукту. 

 Що це за професія — тестувальник ПЗ?

Професійні обов’язки можуть відрізнятися залежно від типу продукту (вебпродукт, мобільний додаток, програмне забезпечення настільних комп’ютерів тощо). Але завдання спеціаліста із тестування загалом полягає у забезпеченні стабільності, надійності та ефективності продукту, а також його відповідності вимогам замовника. Сьогодні багато людей замислюються над питанням, як стати QA-тестувальником.

Тестувальник як одна із професій, що має попит на ринку праці

Робота тестувальника полягає у проведенні оцінки якості програмного забезпечення шляхом тестування. Процес відбувається в режимі ручної роботи, до якої належить перевірка зручності сервісу, працездатність елементів та функцій. Ретельно перевірене ПЗ дозволить виявити можливі несправності до випуску продукту на ринок чи внутрішнього використання компанією.

Посада QA-інженера передбачає створення стратегії автоматизації тестування продуктів, складання звітів з помилками, перевірки якості продукту, що розробляється.

спеціалісти з тестування PNN Soft

Як стати тестувальником програмного забезпечення? Є загальні характеристики та навички: мати ґрунтовну базу знань в галузі тестування та імплементації спеціальних інструментів та методик, що дозволяють проводити тестування більш ефективно. Також спеціаліст повинен мати розуміння основних концепцій та методів тестування: створення тест-кейсів, відстеження багів та написання звітів про тестування. Пам’ятайте, що вимоги до тестувальника можуть відрізнятися в ІТ-агенціях.

Початківцеві-тестувальнику корисно мати навички й розуміння наступного:

Варто зазначити, що зарплата тестувальників може відрізнятися в залежності від багатьох факторів: географії компанії, досвіду, галузевої ланки. Великі компанії або підприємства, як правило, пропонують тестувальникам вищі зарплати, порівняно зі стартапами-початківцями.

Тестувальник ПЗ як одна з провідних професій сьогодення. Що потрібно знати тестувальнику для успішного працевлаштування?

команда тестувальників PNN Soft

Пошук роботи для тестувальника може бути досить конкурентним завданням на початку шляху. Створіть професійне резюме, вказавши в ньому ваш досвід у галузі тестування, навички, інструменти та методології, з якими ви знайомі. Наявність технічної освіти буде перевагою, як і підвищення кваліфікації та отримання нових знань на курсах та вебінарах. Також заздалегідь підготуйтеся до співбесіди, ознайомившись з історією компанії, у якій ви маєте намір працювати. Співбесіда для позиції тестувальника може передбачати різні етапи та типи питань для оцінювання ваших навичок. Продумайте відповіді на найчастіші питання, щоб впевненіше почуватися. Поліпшуйте свої знання, щоб стати висококваліфікованим фахівцем та розвиватися у своїй кар’єрі у галузі тестування ПЗ.