1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Найкращі PHP-фреймворки

Найкращі PHP-фреймворки

найкращі фреймворки

Для чого застосовуються PHP-фреймворки?

Мова програмування PHP зручна для новачків, адже початківець може з легкістю знайти приклади коду в мережі та вирішити можливі проблеми. Крім того, ця мова програмування характеризується некорпоративним сектором застосування. PHP вирізняється універсальністю застосування в кількох галузях.

галузі PHP

Однак розробку проєкту на базі PHP неможливо уявити без використання фреймворків, якщо ви хочете заощадити час і ресурси. Про це ми і поговоримо в сьогоднішній статті, складаючи рейтинг PHP фреймворків. Але спершу прояснім саме поняття фреймворку.

Що таке фреймворк і чим він важливий 

типи фреймворків

Простими словами, фреймворк охоплює програмне середовище, необхідне для створення ІТ-проєктів будь-якої складності: це можуть бути ERP-системи для конкретного підприємства, системи CRM для роботи з клієнтами, інтернет-магазини, сайти підприємств, маркетплейси тощо. Розробники вдаються до фреймворків, коли потрібно створити особливий і нешаблонний продукт, що вирізняється масштабованістю та гнучкістю. 

Характеристики фреймворків мають безпосередній вплив на такі фактори розробки:

PHP framework містить у собі бібліотеки з класами та різними функціями, а також елементами для проєктування вашого майбутнього ПЗ. Завдяки фреймворкам експерти можуть оптимізувати повторювані аспекти розробки та запобігати можливим помилкам. 

Крім того, використання фреймворків роблять код зрозумілим і більш читабельним для колег, що значно спрощує роботу над однією системою різними командами. Підсумовуючи, коротко перелічимо основні переваги використання фреймворків:

Найпопулярніші PHP-фреймворки у 2023 році

застосування фреймворків

Серед приблизно 40 фреймворків PHP, які згадуються в інтернеті, ми можемо виділити 6 найкращих.

Одна з головних переваг Lavarel у тому, що шкідливі компоненти автоматично видаляються, а безпека систем підвищується. Цей фреймворк не вимагає встановлення PHP, вебсервера або HHVM для отримання віртуального середовища розроблення та проєктування системи. Lavarel багатий розмаїттям функцій для налаштування застосунків високої складності — це маршрутизація, скидання пароля, міграція даних, авторизація, автентифікація, підтримка MVC-архітектури та інше. Щоб ще більше прискорити розробку, ви можете скористатися Laravel Artisan Console – інструментом, який генерує шаблонний код і автоматизує рутинні завдання. Фреймворк вирізняється гнучкістю, адже проєкти можна легко масштабувати на його базі, не змінюючи каркас.

Недоліки фреймворку:

У Laravel відсутня панель адміністратора для роботи з контентом, але ви можете використовувати CMS-системи, підтримувані фреймворком. 

У яких сферах користується популярністю?

Серед найпоширеніших прикладів — у роздрібній торгівлі, моді, пошукових систем кафе і ресторанів, у туризмі та будівництві.

Вибір PHP фреймворк багато в чому залежить від обсягу проєктів, які ви плануєте на ньому розробити. Symfony найкраще підходить для розроблення великих систем корпоративного рівня, оскільки ця мова програмування допомагає легко налаштовувати проєкт під різноманітні системи. Ключові системи фреймворку характеризуються незалежністю движків баз даних і дотриманням найефективніших вебпрактик.

Недоліки фреймворку:

Symfony може бути порівняно важким у вивченні, особливо якщо йдеться про механізми безпеки. За невеликих помилок захист ваших даних може бути під загрозою.

У яких сферах користується популярністю?

Фреймворк активно залучають компанії роздрібної торгівлі, видавництва, і платформи для пошуку загальнодоступної інформації про людей.

Yii – найшвидший фреймворк PHP або найпростіший у використанні, корисний для розробки вебсистем будь-якого типу. Документація фреймворку також досить проста для розуміння. Yii вирізняється якісною підтримкою кешування, величезною спільнотою користувачів і ефективними інструментами генерації коду. Крім того, цей фреймворк досить розширюваний, що залишає можливість для полегшеного налаштування конкретних частин написаного коду. 

Недоліки фреймворку:

Спільнота розробників, які використовують Yii, не така широка порівняно з іншими опціями PHP-фреймворків. Отже, складніше знайти відповіді на запитання. Навіть незначні помилки в коді можуть призвести до труднощів роботи всієї системи. 

У яких сферах користується популярністю?

Фреймворк часто використовується некомерційними організаціями, сферою організації заходів і краудфандинговими платформами.

Цей фреймворк вирішує конкретні завдання розробки за допомогою різних компонентів. CodeIgniter рекомендується для новачків, які прагнуть розробляти вебдодатки з меншими розмірами, які легко масштабуються, оскільки фреймворк досить простий у вивченні. Особливих труднощів із вивченням основ роботи з CodeIgniter бути не повинно: фреймворк має чудову документацію. 

Недоліки фреймворку:

Оновлення CodeIgniter виходять не дуже регулярно, що ускладнює роботу з системами, які потребують найвищого рівня безпеки. 

У яких сферах користується популярністю?

Фреймворк популярний серед digital marketing організацій і агенцій з розробки вебрішень. 

Завдяки Zend розробники можуть зосередитися тільки на тих функціях і компонентах, які необхідні для конкретного проєкту. Ці елементи можна завантажити як окремі бібліотеки, ігноруючи все непотрібне. Саме тому Zend часто називають сполучним інструментом. Для розширення функціональності вашої системи, ви також можете скористатися інтеграцією із зовнішніми бібліотеками. Zend цінується розробниками за те, що він дає змогу скористатися перевагами архітектури MVC з об’єктноорієнтованим PHP середовищем. Крім того, написаний код можна використовувати повторно. 

Недоліки фреймворку:

Перехід від Laravel до Zend може бути доволі складним, але якщо у вас уже є чималий досвід розробки, цей фреймворк якнайкраще підійде для об’єктноорієнтованого кодування. 

У яких сферах користується популярністю?

Найбільшою потребою фреймворк користується у сфері електронної комерції, банкінгу, охорони здоров’я та індустрії розваг. 

Досить незвичайна опція, враховуючи, що вихідний код фреймворку написано мовою С. Проте цей фреймворк є одним з найшвидших серед перерахованих вище. Phalcon майже не містить файлів після встановлення. Якщо вам потрібні конкретні модулі або бібліотеки, ви просто додаєте їх. Інші характеристики Phalcon – низька витратність ресурсів і висока продуктивність.

Недоліки фреймворку:

Подібно до Zend, у випадку з Phalcon ви матимете розбіжність документації фреймворку з більш популярним Laravel.

У яких сферах користується популярністю?

Phalcon використовується для створення аналітичних платформ для бізнесу, соціальних мереж і директоріїв.

Фреймворк чи чистий PHP ? Відповідь на це питання залежить від специфіки системи, яку ви хочете розробити. Ми, однак, сподіваємося, що в цій статті нам вдалося стисло описати особливості найпопулярніших PHP-фреймворків на цей час.