Цифрова трансформація: як правильно здійснити цифровий перехід?

page main image

Цифрова трансформація — не просто новомодний термін, а необхідність для компаній, які прагнуть рухатися в ногу з часом. Впровадження сучасних технологій завжди приносило незаперечні переваги для бізнесу. Забезпечення безпеки, зниження цін і підвищення продуктивності — найочевидніші з них. 

Статистика підтверджує, що особливо актуальною діджиталізація стала під час пандемії. Незважаючи на те, що 52% підприємств планують скоротити інвестиції через COVID-19, тільки 9% з них перестануть інвестувати в цифрову трансформацію. Від початку пандемії 50,2% компаній розробили нові корпоративні рішення для надання продуктів або послуг. Ще 38,8% підприємств вклалися в нові технології віртуальної та доповненої реальності, а також у штучний інтелект.

business digitalization, digital transformation in business

Але чи дійсно цифровізація оптимізує роботу команди, даючи змогу повною мірою реалізувати потенціал компанії? Як правильно здійснити трансформацію для підвищення стійкості бізнесу? Про це сьогодні і поговоримо.

Три переваги діджиталізації

1. Підвищення ефективності. Цифровізація допомагає членам команди постійно співпрацювати, обмінюватися ідеями та розвивати творчі здібності. Крім того, бек-офіс системи є корисними для компаній, які потребують організації робочих процесів. Наприклад, планування ресурсів, модернізація виробництва та формування поставок.
Якщо ж ви відчуваєте, що взаємодія з клієнтами — ахіллесова п’ята компанії, фронт-офіс система допоможе виробити клієнтоорієнтовану бізнес-стратегію.

Тепер, коли ви знаєте різницю між розробкою фронт-офіс і бек-офіс систем (BPM, ESB), можемо переходити до наступного пункту.

2. Істотне заощадження часу. Усі документи, файли та мультимедіа розміщуються в хмарі, доступній для кожного співробітника. І більше не потрібно витрачати час на заповнення та сортування документів. Отже, завдяки автоматизації бізнес-процесів ви можете сконцентруватися на складніших завданнях.

3. Безпека та низький рівень уразливості системи. Ваші дані захищені і від пошкодження та від несанкціонованого доступу. Можна вказати обмеження безпеки для різних категорій файлів.

П’ять кроків для успішної трансформації

Хоча діджиталізація здається непростим завданням, детальне покрокове планування допоможе поетапно організувати процес і домогтися потрібного результату.

Business digitalization, build business resilience
5-step

1. Окресліть роль кожного з членів команди.

Крім автоматизації в бізнесі, діджиталізація зачіпає глибинні робочі процеси. Насамперед, необхідно визначити сферу відповідальності кожного з учасників трансформації, щоб рухатися до спільних цілей. Таким чином, кожен співробітник від самого початку отримає повне уявлення про індивідуальну роль, про потреби і пріоритетні напрямки роботи підприємства, бачення компанії.

2. Оцініть поточні технічні ресурси.

Саме час проаналізувати поточні сильні та слабкі сторони компанії. Крім того, необхідно провести свого роду інвентаризацію, оцінити наявні технічні інструменти або визначити необхідність впровадження нових. Наприклад, звичайні корпоративні платформи можуть виявитися абсолютно застарілими у вашому випадку. Запитайте себе, чи доступна інформація для всіх співробітників? Чи можуть усі члени команди редагувати робочі файли в будь-який час? І основне: проаналізуйте, які комплексні ІТ-рішення в бізнесі найбільше сприяють розвитку компанії.

3. Зверніть увагу на деталі, вивчіть стратегію розвитку.

Цифрова трансформація — це не тільки про впровадження сучасних технологій. Скоріше, про довгострокову оптимізацію робочих процесів, що досягається за допомогою ІТ-інструментів. Якщо ви маєте намір здійснити цифровий перехід, почніть із дослідження важливих аспектів діджиталізації. Ось список тем для вивчення:

Досягнення амбітних цілей і розробка цифрової стратегії також неможливі без визначення короткострокових, середньострокових і довгострокових цілей. Однак перед плануванням переконайтеся, що всі зацікавлені сторони поділяють спільне бачення.

intelligent workflows, underpin business development

4. Виберіть відповідного постачальника технологій.

Зосередьтеся на пошуку спеціалізованої ІТ-компанії на чолі з директором з інформаційних технологій. Якщо у вашій компанії є штатні співробітники, для підтримки розвитку бізнесу важливо грамотно розподілити обов’язки. Виберіть надійного ділового партнера, який прекрасно розуміє потреби бізнесу та напрямки розвитку. Замість того щоб ділитися всім бюджетом одразу, слід подумати про поетапне стратегічне фінансування.

5. Розширюйте можливості колег і регулярно оцінюйте прогрес.

На цьому етапі персоналу необхідно повністю адаптуватися до функціоналу системи, використовуючи систему щодня. Адже головна мета цифровізації — підвищення ефективності компанії. Регулярні оцінки якості поряд із внесенням коригувань особливо корисні. І звичайно, не забувайте оновлювати програмне забезпечення.

high load and scalable solutions development, digital transformation in business

Говорячи про цифровізацію загалом, не можна не згадати найефективніші системи, а саме: Enterprise Application Integration (EAI), Service Oriented Architecture (SOA), Business-to-Business (B2B), які були розроблені для розв’язання бізнес-завдань. Корпоративна сервісна шина (ESB) — ще одна платформа для взаємодії всередині компанії. Вона допомагає координувати робочий процес за допомогою обміну повідомленнями, перетворення даних і вебсервісів.

Пандемія та розвиток бізнесу

Що стосується економічного впливу COVID-19, пандемія стала випробуванням для автобізнесу. Згідно з прогнозами, глобальні продажі автомобілів можуть знизитися на 20-25%, а в деяких країнах — навіть на 45%.

Водночас, інші компанії успішно адаптувалися до змін, змінивши напрямок бізнесу. Наприклад, ресторанна бізнес-модель трансформувалася в кейтеринг і доставку. Але деякі заклади прийшли до креативнішого рішення, пропонуючи клієнтам напівфабрикати для приготування страв удома. Таким чином, відвідувачі отримують посилання на коротке навчальне відео та оригінальний спосіб розваги. Створення інтерактивної відеоплатформи для взаємодії з клієнтами — актуальний приклад цифрової трансформації в бізнесі.

Під час пандемії безліч підприємств вирішили постачати затребувані товари. Наприклад, Unilever сконцентрувалися на виробництві засобів для чищення поверхонь, предметів особистої гігієни та запакованих продуктів харчування навіть більше, ніж на продуктах для догляду за шкірою. І, навпаки, малі харчові компанії отримали поштовх до розвитку через кризу ланцюжка поставок великих підприємств.

Розробка високонавантажених додатків від PNN Soft

Компанія PNN Soft має вагомий досвід, щоб надавати клієнтам високонавантажені та масштабовані розробки. І хоча PNN Soft створює корпоративні рішення впродовж 20 років, наша команда постійно вдосконалює навички у відповідності до новітніх технологій та сучасних потреб. Ось чому ми знаємо, які технології ідеально підійдуть для розвитку вашої галузі.

Якщо Ви готові зробити перший крок до цифрової трансформації бізнесу, заповніть форму нижче.