Тестування програмних продуктів (QA) під час розробки ПЗ з використанням методології Agile

page main image

Основна мета нашої компанії – задоволення потреб замовника, тому ми приділяємо особливу увагу виконанню вимог на всіх етапах розробки програмного забезпечення

Окрім того, наші фахівці приділяють особливу увагу якості програмного продукту – ми надаємо послуги з тестування ПЗ на замовлення як частину проєкту розробки ПЗ, а також виділені команди тестувальників для забезпечення якості продуктів.

Під час розробки програмного забезпечення на замовлення, кінцевим користувачем продукту є безпосередньо замовник, який зацікавлений в отриманні якісного продукту з урахуванням всіх індивідуальних особливостей бізнес-процесів, що автоматизуються. У зв’язку зі стрімким розвитком світу, замовнику часто важко сформулювати всі тонкощі майбутнього продукту на початковому етапі розробки, тому постає потреба застосування гнучких методологій розробки програмного забезпечення. Agile являє собою методологію, націлену на результат за рахунок ефективної комунікації та гнучкості в процесі розробки програмного забезпечення.

Під час реалізації практичних завдань, Agile використовують не як самостійну методологію, а з використанням таких практичних методологій, як Scrum, Extreme Programming та інших, які будуються на принципах Agile. При застосуванні гнучких методологій, процес розробки ПЗ в нашій компанії розбивається на серію коротких циклів – ітерацій. Тривалість кожної ітерації приблизно 2 – 4 тижні. Команда розробників нашої компанії тісно спілкується із замовником протягом усього життєвого циклу розробки програмного продукту. Наприкінці кожної ітерації замовник отримує певну частину загальної функціональності, повністю працездатної як окремий продукт. При цьому, на кожному етапі розробки продукту наші фахівці забезпечують якість програмного продукту.

Для забезпечення якості продукту в гнучких умовах реалізації проєкту ми застосовуємо безперервне тестування на всьому циклі його розробки, застосовуємо такі інструменти, як JMeter, Selenium, і вирішуємо наступні завдання:

Для проведення тестування в нашій компанії використовується як ручне, так і автоматизоване тестування. При цьому автоматизоване тестування посідає важливе місце, оскільки займає велику кількість часу. Agile-методологія передбачає постачання готового програмного забезпечення на кожній ітерації, таким чином, проведення щоденного регресійного тестування є обов’язковою умовою. Якщо автоматизація не передбачена, то регресійне тестування виконується вручну.

Переваги застосування автоматизованого тестування:

Автоматизація дає змогу вивільнити людські ресурси для виконання якісної роботи. Шляхом автоматизації однотипних сценаріїв, тестувальники отримують більше часу на виконання дослідницького тестування або можуть приділити більше уваги випробуванням потенційно слабких частин системи.

Автоматизація додає впевненості. При використанні автоматизації, при будь-яких змінах коду, помилки можуть бути виявлені і виправлені під час запуску регресійних тестів. Виконання таких тестів дає впевненість у коректності введених змін і страхує від майбутніх помилок, які могли бути спричинені некоректними змінами. У разі ручного тестування виявлення помилок потребує більшого часу. Таким чином, у нашій практиці ми використовуємо оптимальне рішення забезпечення якості ПЗ – комбінацію автоматизованого та ручного тестування.

Що ж стосується техніки тестування, ми використовуємо максимально зручну і корисну як під час автоматизованого, так і під час ручного виконання тестів. Такою технікою є використання таблиць ухвалення рішень, що застосовуються при перевірці бізнес-правил системи або в разі залежності поведінки системи від комбінації вхідних даних. У разі використання цієї техніки автоматизовані тести будують для всіх комбінацій умов, при виконанні яких необхідно виконати тільки одну дію. Якщо ж дій кілька, такий тест виконується в ручному режимі, адже автоматизація такого випадку потребує більше навичок і часу. У результаті замовник отримує зручний, якісний продукт, який максимально відповідає його потребам.

Якщо Вас цікавить послуга тестування програмного забезпечення або виділена команда тестувальників, ми готові відповісти на Ваші запитання – зв’яжіться з нами.