Як підвищити безпеку хмарних додатків?

page main image

В умовах віддаленої роботи публічні хмарні сервіси стали актуальними, як ніколи раніше. Доступ до оновлень, гнучкий робочий процес, масштабованість і досить низькі витрати — далеко не повний перелік переваг хмари. Згідно зі статистикою, 40% бізнес-додатків у США і Європі розміщуються в хмарі, також очікується, що наступного року ця кількість досягне 70%.

Є три основні варіанти моделі хмарних рішень: програмне забезпечення як послуга (SaaS), інфраструктура як послуга (IaaS), платформа як послуга (PaaS). На відміну від традиційних ІТ-розробок, у хмарі додатка та конфіденційна інформація передається через третіх осіб. Що стосується забезпечення безпеки даних, у кожного з трьох типів різний рівень відповідальності користувачів і провайдерів. Давайте зупинимося на цій темі докладніше:

Що ж входить в обов’язки провайдерів? Якщо коротко, провайдери пов’язані з фізичною мережею, сховищем і конфігурацією фізичних хостів. Постачальники реалізовують поставлені цілі, відстежуючи потенційні загрози та постійно оновлюючи інфраструктуру сервісу. Як і стандартні вебсайти, хмарні платформи вразливі до небезпек, адже вони також працюють на програмному забезпеченні. Коли ви здійснюєте операції в хмарі, компанія втрачає частину видимості та контролю безпеки даних користувачів. Проте, завдяки надійним засобам моніторингу ризики можна мінімізувати. Про це й поговоримо в наступній частині статті.  

Шість кроків до підвищення безпеки хмари

Implement-cloud-solutions

Використовуйте багатофакторну аутентифікацію

У сучасному діджитал-просторі імені користувача та пароля недостатньо для захисту облікового запису. Якщо ви хочете запобігти крадіжці облікових даних і забезпечити безпеку вебдодатків, необхідна багатофакторна аутентифікація. За допомогою MFA ви можете бути впевнені, що тільки авторизовані акаунти мають доступ до важливих даних. одна з найдоступніших і найнадійніших технологій захисту на сьогоднішній день. То чому б не почати з MFA?

Застосовуйте політику захисту віртуальних серверів, оновлюйте ПЗ і керуйте змінами

Дуже важливо знайти надійних постачальників безпеки в хмарі, які завжди контролюють помилки конфігурації. Правильно встановлена система автоматично усуває наслідки зломів і витоків. Але в будь-якому разі, щоб зменшити додаткові небезпеки, постачальники повинні щодня застосовувати правила та аналізувати шаблони відповідності.

Працюйте над виявленням невідомих загроз у реальному часі

Алгоритми на основі штучного інтелекту працюють для виявлення невідомих небезпек, оцінювання загроз і ризиків. Зайве говорити, що швидке виявлення помилок має першорядну важливість. Пропонуємо вам подумати над впровадженням передових рішень, таких як сканування вразливостей та виявлення вторгнень. І звичайно, забезпечення безпеки даних важко уявити без попереджень про порушення в реальному часі.

Встановлюйте правильний рівень доступу

Співробітникам не потрібно отримувати доступ до всіх даних хмарного рішення. По-перше, налаштування рівня доступу не дозволить користувачам змінювати приховані файли. По-друге, безумовно, градація доступу захистить компанію від крадіжки облікових даних співробітників.

Контролюйте мережеву безпеку

Зазвичай цей термін охоплює вірусне й антивірусне програмне забезпечення, контроль доступу, безпеку додатків, мережеву безпеку та VPN. Мережева безпека для користувачів захищає дані на трьох рівнях: технічному, фізичному та адміністративному.

Навчайте співробітників

Хакери часто вдаються до фішингу та шпигунства в соціальних мережах. Тому варто проводити постійні сеанси безпеки. Але майте на увазі: на відміну від постійних тренінгів для працівників компанії, одноразові лекції не мають сенсу.

Якщо ви відчуваєте, що використання віртуальної приватної хмари підходить для вашого бізнесу більше, протестуйте AWS (Amazon Web Services). Вебпродукт AWS допомагає компаніям виконувати основні вимоги відповідності та безпеки, а саме зміцнювати захист, локальність і конфіденційність. Використовуючи AWS, підприємці можуть автоматизувати виконання безлічі завдань і зосередитися на досягненні бізнес-цілей. Багатофункціональність платформи — результат змішаної інфраструктури AWS. Вона поєднує в собі риси платформи як послуги (PaaS), інфраструктури як послуги (IaaS) та пакетного програмного забезпечення як послуги (SaaS).

Безпека хмари: ваші дії перед запуском

Team of developers

Перш за все, необхідно обговорити кілька аспектів з постачальниками хмарних рішень:

Як керувати ідентифікацією у вашому майбутньому сервісі? Вибирайте надійні інструменти шифрування, такі як AES або RSA. Запитайте своїх партнерів про можливість налаштування мультиорендності.

Як розробити надійну архітектуру? Підприємці повинні знати про всі апаратні та програмні елементи, що використовуються в системі. Зверніть увагу на структуру майбутнього рішення. Адже хто, як не ви, зможе визначити, чи потрібен компанії комплексний захист або поєднання різних сервісів безпеки?

Як зміцнення безпеки вебдодатків вплине на ваш бізнес? Раніше ми давали кілька порад щодо вдосконалення хмари, тож тепер ви розумієте основи. Крім того, корисно буде вивчити досвід впровадження хмарних платформ провідними компаніями вашої сфери.

Щойно інфраструктуру буде розроблено, слід запланувати регулярне тестування. Найкращий спосіб проводити тестування сервісу — співпрацювати зі спеціалізованими агентствами, які проводять тести на проникнення. Цей крок дуже важливий для виявлення слабких місць у цифровій системі.

Говорячи про ключові IT-тенденції, не можна не згадати мультихмарні рішення з публічним і приватним середовищем. Таким чином, користувачі захищають конфіденційні дані в приватній хмарі і працюють з менш конфіденційною інформацією в загальнодоступній. 

Штучний інтелект, Інтернет речей, передові безсерверні та керовані сервіси мережевої безпеки для користувачів визначають провідних постачальників хмарних послуг у 2020 році.

У нас достатньо досвіду, щоб забезпечити ефективний перехід у хмару

Data security in the cloud, AWS infrastructure

PNN Soft надає клієнтам найкращі аутсорсингові послуги з розробки програмного забезпечення. Компанія має 20-річний досвід створення високоефективних рішень, ми постійно вдосконалюємо знання та навички для впровадження передових технологій. Ми розробили понад 1000 ефективних і стабільних вебпродуктів для різних галузей, включно з мобільними та десктопними додатками. Який би варіант ви не обрали, безпека рішення — наше головне завдання.

Ми завжди шукаємо інноваційні рішення, що відповідають індивідуальним потребам компаній. Ось чому розробники знають, які технології принесуть успіх вашому бізнесу.

Для забезпечення постійного зв’язку з клієнтами та побудови гнучкого виробничого процесу PNN Soft використовує методології Scrum і Agile. До Agile-команд входять розробники програмного забезпечення, тестувальники, дизайнери графічного інтерфейсу, технічні письменники та менеджери.

Ознайомтеся з нашими вебпродуктами в портфоліо. Якщо ж Ви розмірковуєте над впровадженням хмарних рішень, заповніть форму нижче.