1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Найбільш ефективні та уні...

Найбільш ефективні та універсальні типи програмного забезпечення

page main image

Вибір програмного забезпечення, яке ідеально доповнює або модернізує операції вашої компанії, може значно збільшити дохід та забезпечити значні можливості масштабування. Однак, відсутність розуміння різних типів програмного забезпечення може, навпаки, призвести до зниження продуктивності. Отже, дуже важливо ретельно відстежувати та аналізувати різні варіанти пропозицій в динамічному ІТ-ландшафті – незалежно від того, чи ви обираєте готове програмне забезпечення, чи кастомізовану програму.

Насамперед що таке програмне забезпечення? Прикладне програмне забезпечення належати до будь-якої програми або групи програм, розроблених для кінцевих користувачів для виконання певних завдань на комп’ютері або мобільному пристрої. Сюди входить усе: від великих складних систем, таких як програмне забезпечення для планування ресурсів підприємства (ERP), до настільних програм, таких як Microsoft Office.

Термін «Застосунок» (або «Application»/«App») зазвичай використовується для опису менших, більш цілеспрямованих програм, особливо тих, які розроблені для мобільних пристроїв (смартфонів, планшетів).

Причини створення програмного забезпечення

Виконання певних задач. Програмне забезпечення розробляється з урахуванням потреб кінцевого користувача: робота з конкретними бізнес-завданнями та галузевими задачами. Наприклад створення кастомного ПЗ для ведення фінансового обліку та аудіту, або розробка ERP системи для логістичної компанії.

Дозволяє співробітникам взаємодіяти із даними. Компанії використовують корпоративні рішення для управління, обробки та аналізу баз даних клієнтів або зацікавлених сторін. Найбільш поширені типи корпоративних платформ — системи управління клієнтами (CRM) та системи управління корпоративними ресурсами (ERM).

Допомагає організації ефективно керувати даними. Припустимо, що у компанії є кілька відділів, яким необхідно ретельно зберігати, обробляти чи передавати різноманітні дані. У цьому випадку одна система допоможе створити зручний єдиний простір для спільної роботи між співробітниками та оперативно вносити зміни до наборів даних.

Які типи прикладного програмного забезпечення є найбільш актуальними?

Прикладне програмне забезпечення зазвичай класифікується за функціональними характеристиками, простотою доступу та ціною. Ось загальна класифікація програмного забезпечення:

Рішення для обробки тексту
Ця група рішень охоплює інструменти для створення, зміни, збереження та друку документів (Microsoft Word для ПК і ноутбуків — найпопулярніший приклад текстового процесора).

Мультимедійне програмне забезпечення
Ця група ПЗ об’єднує роботу з текстом, аудіо, анімацією, зображеннями та відео, для розробки інтерактивного контенту, який можна використовувати для корпоративних чи особистих потреб.

Освітнє програмне забезпечення
Список прикладного програмного забезпечення також містить освітні рішення, такі як програмне забезпечення для керування класом та довідкове програмне забезпечення для студентів. Приклад: внутрішні платформи ВНЗ, платформи для вивчення іноземних мов, та інше.

Програмне забезпечення для моделювання
Мета програмного забезпечення для моделювання надає користувачам можливості порівнювати деталі, дизайн продукту та розуміти функціональні параметри елементів за допомогою згенерованих комп’ютером вимог.

Рішення з відкритим вихідним кодом
Будь-хто може отримати доступ, використовувати та поширювати код рішень із відкритим вихідним кодом.

Програмне забезпечення для таблиць
Дозволяє користувачам працювати з числами та числовими функціями за допомогою бухгалтерських робочих аркушів, у яких розрахункові операції автоматизовані. Наприклад Excel.

Веб-браузери
Всі користувачі знайомі з принципом роботи веббраузерів — вони отримують інформацію з різних сегментів мережі для перегляду на різноманітних пристроях (десктоп, ТВ, смартфони, планшети).

Умовно-безкоштовне та безкоштовне ПЗ
Пропонує користувачам безплатно використовувати продукти. Умовно-безкоштовне програмне забезпечення пропонує пробний період, а для повноцінного використання ПЗ користувачі сплачують певний тариф, визначений розробником.

Графічне програмне забезпечення
Графічні рішення можуть працювати з векторними інструментами та/або растровими зображеннями. InDesign, Canva, Adobe Illustrator, Photoshop і Microsoft Paint – ось найвідоміші приклади.

Рішення із закритим вихідним кодом
Інженери-програмісти надають допомогу клієнтам після їх платежів та гарантують безперебійну та послідовну роботу платформи.

Прикладне програмне забезпечення для бізнесу: які рішення варто розглянути?

Прикладне програмне забезпечення є неодмінною умовою діяльності компаній. Багато підприємств використовують готові програмні рішення. Однак великі компанії та бізнес що реалізую свої послуги в специфічній та складній галузі — надають перевагу кастомній розробці ПЗ. Високий попити мають веб рішення та різноманітні системи управління процесами.

Управління стосунками з клієнтами (CRM)

CRM спрямована на збір, зберігання та аналіз даних про клієнтів. З CRM системою компані може оптимізувати взаємодію як з поточними, так і з потенційними клієнтами. Сучасні CRM-системи можуть бути оснащені вбудованими інструментами Штучного Інтелекту для прогнозної аналітики.

Планування ресурсів підприємства (ERP)

ERP охоплює основні види діяльності вашої компанії у різних відділах. Таким чином, ви можете досягти більш послідовної взаємодії між відділами котрі існують в вашій компанії. Наприклад, управління ризиками, управління проєктами, бухгалтерського обліку та управління ланцюжками постачання, або інші.

ПЗ для управління проєктами

Цей тип рішення допомагає у плануванні, розподілі ресурсів проєктів та інших видах діяльності, включаючи управління змінами, відстеження прогресу тощо. Якщо ваша компанія часто працює у форматі ітерацій, програмне забезпечення для управління проєктами надасть вам детальний аналіз прогресу.

Програмне забезпечення для баз даних

Система управління базами даних призначена для зберігання та отримання інформації, опрацювання, пересилання даних в сховищі. Подібно до CRM, вона часто містить інструменти, засновані на штучному інтелекті та машинному навчанні.

Управління бізнес-процесами (BPM)

BPM фокусується на визначенні, розгортанні та керуванні бізнес-процесами, створює миттєві автоматизовані звіти, які допомагають ефективно оптимізувати робочий процес. Таким чином, ви можете надати найманим працівникам час для виконання стратегічно важливих завдань замість того, щоб витрачати час на монотонні завдання.

Програмне забезпечення для керування ресурсами

Ця програма допомагає ефективно фіналізувати проєкт, надаючи інструменти для планування ресурсів. Крім того, RMS допомагає керувати кількома проєктами одночасно та розподіляти їх у режимі реального часу.

Кастомне ПЗ

Ще одна велика група програмного забезпечення об’єднує всі попередньо зазначені. Програмісти PNN Soft впроваджують передові та надійні технології для надання клієнтам індивідуальних платформ та модернізації ваших операцій.

Вибір ПЗ, на що звернути увагу?

  1. Вартість та цінність. Вартість важлива, але це не єдиний чинник яким варто керуватися при виборі ПЗ. Якщо ваш бізнес надає пріоритет масштабуванню в майбутньому, багатофункціональні рішення виправдають інвестиції.
  2. Простота використання. Якісне ПЗ мусить пропонувати простий алгоритм взаємодії для складних процесів. Залежно від галузі, програмне забезпечення може бути направлено на автоматизацію виробництва, чи налаштування вбудованих пристроїв. Таке ПЗ не може бути простим за фактом, однак його UX та UI дизайн повинні залишатися доступними. Таким чином, це спростить інтеграцію працівників в процес використання ПЗ. Навчання з використання програм в компанії, займає час співробітників, що сповільнює їх пряму діяльність. Тому, простота використання не менш важливий чинник вибору.
  3. Виправлення багів. Усунення будь-яких недоліків, які можуть виникнути, є ключовим обов’язком вашого постачальника. Однак, якщо ви використовуєте готові рішення, то ви не можете вплинути на цей процес. Команда PNN Soft підтримує клієнтів протягом усього процесу кастомної розробки та імплементації ПЗ.
  4. Безпека та конфіденційність. Перш ніж вибрати конкретне програмне забезпечення, вам необхідно ретельно проаналізувати положення та умови того, як програмне забезпечення зберігатиме та збиратиме дані. З нашого боку, компанія PNN Soft впроваджує надійні інструменти та протоколи безпеки.

Якщо ви шукаєте команду розробників для підвищення рівня цифровізації вашої компанії, зверніться до команди PNN Soft.