1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Amazon Web Services: особ...

Amazon Web Services: особливості роботи та причини популярності ресурсу

aws сервіси

Популярність хмарних технологій перевищує всі очікування користувачів, і особливо це стосується Amazon Web Services. Що це за платформа та в чому її переваги? І чому існує поширена думка про те, що зникнення цього сервісу позначиться на роботі кожного користувача в інтернеті? Ми відповімо на ці питання, але спершу зупинімось на принципах роботи платформи.

Що таке Amazon Web Services та як популярні компанії використовують платформу?

aws сервіси

AWS – система, яка дозволяє використовувати інфраструктуру, сховища, обчислювальні ресурси та сервіси в інтернеті. Ще у 2022 році 30% усіх хмарних платформ припадали на Amazon Web Services. Платформа складається з функціонала, вже готового до використання, тобто компаніям не потрібно купувати фізичний сервер та займатися його встановленням самостійно. Як правило, основні клієнти Amazon Web Services – це великі IT-компанії та корпорації. Платформа дозволяє компаніям та підприємствам обслуговувати робочі навантаження (насамперед дозволяє зберігати великі обсяги інформації та обробляти дані).

Якщо система Amazon Web Services вийде з ладу, це справді вплине на роботу користувачів в інтернеті, адже багато популярних компаній використовують потужності сервісу. Нижче — лише кілька прикладів клієнтів сервера Амазон.

Coursera

Відома освітня компанія обробляє понад 500 Тбайт трафіку за допомогою Amazon Web Services. Система також дозволяє відстежувати дані користувача та забезпечувати доставку відеоконтенту викладачам та студентам. Компанія, як наслідок, доставляє понад 2000 курсів для понад 20 мільйонів студентів по всьому світу.

Netflix

Компанія однією з перших почала співпрацювати з Amazon, і зараз користується 100 тисячами серверних інстанцій, щоб витримувати ресурсозатратні навантаження. AWS дозволяють компанії зберігати дані, виконувати процедури аналітики, транскодувати відео та створювати рекомендації для користувачів.

Coinbase

Навіщо потрібен AWS? Серед переліку причин, є запобігання кіберзагроз системам. Наприклад, Coinbase – платформа для обміну криптовалют — використовує AWS для запобігання шахрайським діям онлайн. Компанія використовує Amazon SageMaker для того, щоби будувати захисні алгоритми на базі технології Machine Learning.

Перелік послуг AWS

amazon web services

AWS охоплює безліч сервісів для вирішення різних завдань, включаючи файлові сховища, віртуальні мережі, бази даних, сервіси для обчислень, медіа-сервіси, рішення для AI та Machine Learning. У цьому пості ми перерахуємо десять основних типів рішень, що надаються Amazon Web Services.

1) Identity Access Management. Рішення призначене для керування різними видами доступу для користувачів.

2) Simple Storage Service. Система надає можливості автоматичного масштабування об’єктного сховища.

3) CloudFront. Технологія дозволяє кешувати статичний контент в амазон клауд незалежно від зон доступності.

4) Elastic Load Balancer. Завдання цього сервісу — регулювання та правильне розподілення навантаження між вашими серверами.

5) Auto Scaling. Рішення допомагає використовувати групи серверів, автоматично керуючи кількістю серверів.

6) Cloud Watch. Система розроблена для контролю наперед визначених метрик (завантаження мережі, диска, процесора), а також індивідуальних метрик. Сервіс дозволяє аналізувати логи інфраструктури, сервісів та додатків в одному просторі.

7) Relational Database Service. Реляційні бази даних працюють з кількома типами двигунів: Oracle, MariaDB, MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL.

8) Amazon Aurora. Система має функцію керованого двигуна реляційних баз даних. Вона сумісна з MySQL та PostgreSQL і дозволяє скористатися перевагами автоматичного масштабування.

9) AWS API Gateway. Ця керована система не потребує підтримки інфраструктури та додаткового настроювання. Вона допомагає користувачам визначати HTTP RESTfull API, а також websocket-інтерфейси.

10) CloudFormation. За допомогою цієї платформи користувачі можуть автоматизувати процес розгортання інфраструктури.

AWS cloud: основні переваги

  1. Низький бюджет. Amazon Web Services надають сервери за доступною ціною, що дуже підходить компаніям-початківцям. Наприклад, для стартапів, які хочуть розробити месенджер, AWS можуть надати сервери для здійснення комунікації між користувачами, сервери для зберігання файлів та баз даних з історією повідомлень користувачів.
  2. Найбільша інфраструктура серед усіх хмарних провайдерів. Amazon Web Services має 77 зон доступності та постійно розширює їх кількість. Завдяки використанню приватної та високодоступної інфраструктури з низьким рівнем затримок користувачі можуть у будь-який момент продуктивно працювати зі своїми даними.
  3. Гнучкість використання. Хмарний сервер Амазон пропонує різноманітні комбінації використання сервісів, що відповідають потребам та цілям вашої компанії. Якщо ви не користуєтесь певними платформами, їх можна легко відключити.

Сподіваємося, ця стаття допомогла вам краще зрозуміти, як працює aws. Якщо ви потребуєте додаткової консультації з питань диджиталізації, зверніться до команди PNN Soft.