1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. IoT в управлінні ланцюгам...

IoT в управлінні ланцюгами поставок і логістиці: забезпечення кращої видимості та автоматизації

Supply Chain Management with IoT Technology

Сьогодні пристрої IoT мають різні форми, щоб принести користь бізнесу: вони вимірюють температуру, рівень освітленості, місцезнаходження, вологість, швидкість руху, керування тощо. Ви можете підключити їх до корпоративних систем через Wi-Fi або дані та вибрати будь-які гаджети знайти зручне – мобільні датчики, розумні пристрої чи чіпи RFID. IoT надає багатообіцяючі переваги ланцюгам поставок і логістиці, які спільно працюють у багатьох секторах. У цій публікації ми детально зупинимося на IoT у логістиці та ланцюжку постачання, щоб допомогти вам визначитися з найбільш підходящими рішеннями IoT для оптимізації та вдосконалення робочого процесу. Не заглиблюючись у це питання, почнемо з ланцюжка поставок.

Як IoT змінює управління ланцюгом поставок

Пристрої IoT широко використовуються для автентифікації та відстеження продуктів за допомогою GPS, отримання кращої видимості ланцюга постачання та аналізу умов зберігання. Деякі відомості, пов’язані з ланцюгом постачання, також будуть корисними для логістики. Основними напрямками впровадження Iot у 2023 році є:

Автентифікація місцезнаходження продукції

По-перше, ви можете приєднати пристрої до сировини/предметів/контейнерів для зберігання, щоб передати місцезнаходження товарів. IoT в управлінні ланцюгом постачання використовується для читання тегів, що відображають розташування продукту в ланцюгу постачання. Завдяки цьому супутники GPS відстежуватимуть рух ваших продуктів. Потім дані передаються в централізовану систему, щоб ви могли надсилати відповідні сповіщення клієнтам. Певні предмети (наприклад, хімічні речовини) повинні зберігатися у відповідних умовах, що включають необхідну вологість, температуру, інтенсивність освітлення та інші параметри. Коли певні пороги перевищуються, пристрої IoT (включаючи автономні транспортні засоби та дрони) негайно повідомляють про це вашу компанію.

Швидший пошук конкретних продуктів

Знайти певний продукт на великому складі може бути складно, особливо якщо він невеликий. Таким чином, компанії можуть позначати товари за допомогою гаджетів IoT, щоб спростити навігацію складами/центрами розподілу та забезпечити точну ідентифікацію продуктів.

Оптимізація відкладених переміщень предметів

Для підтримки порядку в ланцюжку постачання важливо знати, коли і де товари затримуються в дорозі. На основі інформації з тегів ваша компанія може прискорити доставку, знайшовши альтернативні дороги або транспорт.

IoT solutions in supply chain

Логістичні рішення IoT для прогнозованого обслуговування

Відстеження роботи транспорту

Усі активи, від вантажівок до літаків, можна ретельно контролювати за допомогою пристроїв IoT. Він запобігає серйозним проблемам і несподіваним затримкам доставки, негайно визначаючи їх причини.

Аналіз транспортних умов

Інші проблеми стосуються можливих поломок обладнання чи транспортних засобів. Тут датчики виконують ту ж роботу: оперативно виявляють аномалії, щоб уникнути серйозних поломок. Наприклад, вимірювання тиску в шинах, витрати палива та продуктивності двигуна та виявлення відповідних моделей несправностей.

Передбачення потреб у технічному обслуговуванні

Слідуючи попередньому прикладу, логістична компанія може передбачити потреби в технічному обслуговуванні та заздалегідь призначити зустріч для ремонту, що призводить до значної економії коштів. Ви можете не тільки скоротити час простою та збільшити функціональність обладнання, але й за потреби підвищити продуктивність транспорту.

Контроль стану товару в дорозі

Подібно до відстеження товарів на складі, виробники можуть використовувати датчики температури для аналізу стану продуктів. Інша група датчиків допоможе контролювати рідини, чутливі або крихкі продукти. У результаті компанії отримують набагато менший ризик пошкодження під час транспортування.

advantages of iot in transportation and supplement

Які типи датчиків ефективні для моніторингу в реальному часі?

Розумні датчики та трекери

Ці пристрої широко застосовуються для оцінки умов навколишнього середовища піддонів, пакетів або транспорту. Дані, зібрані з пристроїв IoT, дозволяють оптимізувати умови доставки, вибрати найбільш прийнятні маршрути та зменшити ризик пошкодження товару. Компанії найчастіше використовують трекери GRS та RFID: перший призначений для відстеження відправлення та оцінки часу доставки, а другий – для кріплення до окремих предметів, контейнерів, піддонів і відстеження рівня запасів.

Носіння

Такі гаджети стають у пригоді для відстеження діяльності співробітників. Вони особливо корисні, коли компанія має складні завдання, що містять різні етапи. Працівники можуть оптимізувати свої зміни за допомогою переносних пристроїв і оперативно допомагати один одному, коли це необхідно. Не менш важливо те, що пристрої IoT підвищують безпеку співробітників, знижуючи ризик отримання травм на робочому місці. І по-третє, рішення надають керівникам компаній більше цінних даних, необхідних для більш розумного прийняття рішень.

PNN Soft IoT рішення та досвід

PNN Soft має більш ніж 20-річний досвід співпраці з ланцюгом поставок і логістикою, тому ми знаємо, як оновити роботу вашої компанії за допомогою IoT. Працюючи з різними компаніями та промисловими об’єктами, ми формували наш підхід відповідно до індивідуальних потреб конкретного партнера. Отже, ми націлені на впровадження високоефективних рішень і застосування пристроїв IoT, які принесуть найбільшу користь вашому бізнесу.

Якщо вам потрібно скористатися перевагами IoT у логістиці та управлінні постачанням, зв’яжіться з нами, щоб обговорити майбутню співпрацю.