1. Головна
  2. Компанія
  3. Блог
  4. Вплив штучного інтелекту ...

Вплив штучного інтелекту на розробку ПЗ

AI

Роль ШІ у сфері ІТ вже протягом десятка років залишається найгарячішою та обговорюваною. В останні роки штучний інтелект особливо інтенсивно інтегрувався в різні сфери діяльності. Вплив цієї технології обговорюють з боку моралі, реалістичності повної заміни людської праці рішеннями AI (в тому числі й в IT-сфері), і широкий потенціал технології. А пошук її переваг і недоліків експертами та обивателями не зупиняється. Ми ж пропонуємо розглянути AI в рамках впливу безпосередньо на розробку ПЗ.

Що таке штучний інтелект і чому він важливий для IT?

Почнемо з того, що це технологія, яка представлена як система алгоритмів і дозволяє комп’ютерам виконувати операції вимагають участі людського мислення. Перевагою, яке нерідко приписують і до нестачі, є здатність ШІ до навчання (машинне і глибоке навчання). Технологія здатна вивчати, аналізувати й запам’ятовувати величезні обсяги даних, надалі застосовуючи ці знання для вирішення нових поставлених завдань.

 Безумовно ШІ стрімко і впевнено модернізував процеси розробки. В першу чергу, це інструмент який спрощує рутинні процеси, вносить рішення автоматизації й знижує кількість помилок людського фактора. Крім того, в умовах вищої конкуренції й тиску на розробників в короткі терміни створювати продукти AI значно допомагає на різних етапах проєктування ПЗ. Не один лише чат GPT, а й інша програма штучного інтелекту є сучасним інструментом розробки. Серед них Visure, MiroAI, Deepcode і багато інших. Використання кожної з програм направлено на конкретні процеси від аналізу вимог про тестування і впровадження. 

 Однак чи можна повністю створити програмне забезпечення, ґрунтуючись тільки на рішеннях згенерованими ШІ? Теоретично, це можливо, особливо з простими додатками, як калькулятор. З цього випливає друге питання: яким буде якість такого продукту? Його надійність і конкурентоспроможність можуть бути значно нижче. Але практика показує, що без людської участі не обійтися. Крім того, серед головних тем і критики використання ШІ особливо важливі питання етики та безпеки такого ПЗ.

Як AI допомагає в проєктування та тестуванні ПЗ?

Проєктування один з етапів створення ПЗ, який покриває завдання збору вимог, проєктування бази даних, створення документації та вибору технологій для реалізації проєкт. Додатки зі штучним інтелектом дозволяють прискорити процес аналізу конкурентних продуктів на ринку, зібрати слабкі й сильні сторони подібних рішень, запропонувати актуальні технології. ШІ використовують для розробки апаратних компонентів і архітектур, оптимізованих для конкретних завдань і застосувань,

Інший етап, коли розробники вдаються до використання ШІ інструментів, це тестування, процес скрупульозний. Тому програми ШІ дозволяють значно спростити й оптимізувати роботу фахівців на даному етапі. Наприклад, штучний інтелект дозволяє виявити потенційні уразливості, в результаті розробники усувають їх і вдосконалюють безпеку майбутнього програмного продукту.  На додаток до виявлення синтаксичних помилок, багато ШІ інструменти можуть також визначати рядки коду які несуть серйозні помилки та можуть призвести до збою системи. Так QA фахівцям простіше автоматизувати свої завдання і розділити їх на етапи, приділивши увагу більш складним елементам ПЗ.

Як можна автоматизувати рутинні завдання за допомогою ШІ?

ШІ автоматизує такі завдання, як розподіл ресурсів, управління конфігурацією та масштабуванням. Технологія може автоматизувати процес написання коду на моменті пошуку кейсів для вирішення конкретних викликів задач розробки проєктів. Перш за все, AI полегшує аналіз величезних обсягів даних, що особливо корисно на етапі тестування програмного забезпечення.

Крім згаданих процесів, програми штучного інтелекту також дозволяє автоматизувати:

Перспективи штучного інтелекту у сфері ІТ

В умовах конкуренції й вимог до кінцевого продукту, що постійно зростають, перспективи штучного інтелекту тільки зростають.  AI інструменти здатні підвищувати відмовостійкість хмарних систем. Серед іншого, ШІ використовують у забезпеченні кібербезпеки. Технологія вивчає моделі поведінки користувачів і маркує підозрілі дії, аналізує фінансові транзакції і т.д. перелік того, як можна використовувати штучний інтелект в розробці ПО — широкий і різноманітний, а роль фахівця при цьому не зменшується. 

Який вплив на робочі місця в IT сфері справив ШІ

Якщо перспективи використання ШІ — зрозумілі,  для громадськості все ще відкрите питання: чи замінить ШІ програмістів? Попри те, що технології автоматизують багато процесів розробки, складні та творчі проєкти все ще вимагають втручання людини. Крім цього, безпосередньо розробка ШІ програм неможлива без висококваліфікованих фахівців.

Штучний інтелект має значний вплив на розробку програмного забезпечення та ІТ індустрію в цілому. Рутинні завдання автоматизуються, полегшується тестування і проєктування програмного забезпечення, підвищується продуктивність і знижується ймовірність помилок. Хоча ШІ може допомогти з тестуванням, Експертна думка необхідна для якісного налагодження. Тому, чи будуть програмісти мати попит в майбутньому? Без сумніву, відповідь — Так.